Hrvatski radio

Radio Osijek

Obnova nasipa kod Rajeva Sela pri kraju

03.11.2014.

19:08

Autor: Radio Osijek/Glas Slavonije

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Nakon što su nekoliko puta prolongirani rokovi, do kraja ovog tjedna napokon bi trebala završiti sanacija savskog nasipa u županjskoj Posavini, piše Glas Slavonije.

Radovi su se proteklih mjeseci obavljali na četiri lokacije na ukupnoj dužini od 7,92 kilometra, gdje je nakon svibanjskih poplava i povijesnog vodostaja Save došlo do oštećenja nasipa. Iz Službe za odnose s javnošću Ureda generalnog direktora Hrvatskih voda na upit Glasa Slavonije odgovorili su da se radovi na izgradnji nasipa na mjestu proboja u Rajevom Selu privode kraju i bit će gotovi tijekom ovog tjedna. Proteklih je mjeseci, kako navode, saniran savski nasip u Račinovcima, te odroni i slaba mjesta nasipa gdje se pojavljivalo procjeđivanje.
Prvotni rok završetka sanacije nasipa u županjskoj Posavini bio je kraj rujna, a zatim je, zbog nepovoljnih vremenskih prilika, pomaknut za kraj listopada.

"Tijekom ljeta bilo je izrazito kišno razdoblje s natprosječnim oborinama, bez ijednog tjedna sa svim suhim danima u kontinuitetu, što se odrazilo u zastoju radova. Dodatni problem izazvale su tri velike vode rijeke Save, jedna početkom kolovoza i dvije tijekom rujna, koje su potopile nalazište materijala u inundaciji i deponij šljunka. Materijal koji je bio dostupan nije se mogao ugrađivati u kišnim uvjetima prema zadanim projektantskim kriterijima", pojašnjavaju u Hrvatskim vodama.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.