Hrvatski radio

Radio Osijek

Oboji moje djetinjstvo bojama udomiteljstva

30.09.2021.

16:02

Autor: Željko Kovačević

foto Ž. Kovačević

foto Ž. Kovačević

Foto: - / -

Osijek je domaćin dvodnevnog skupa o udomiteljstvu kojem je cilj povezati sastavnice socijalne skrbi, udruge i pojedince kako bi se našli bolji načini za skrb djece. Na skupu je istaknuto kako su udomiteljske obitelji bolji put u odrastanju djece koja su napustila matične obitelji.

Miranda Glavaš Kul, ravnateljica Centra za pružanje usluga u zajednici Klasje Osijek, ističe kako djeca ne bi trebala odrastati u institucijama,

„Poražavajuća je činjenica da brojna djeca ostaju u institucijama. Iako nije lako ni udomiteljima ni djeci koja se udomljuju, ipak u obiteljskom okružju, djeca uz puno truda udomitelja, mogu dobiti sretnije djetinjstvo i bolju priliku da kasnije imaju uspješan život. Da bi bili dobar udomitelj morate voljeti djecu i imati zavidne komunikacijske vještine te umješnost prepoznavanja kriznih situacija. Udomiteljske obitelji koje već imaju djecu i ne prave razlike između udomljenog i svog djeteta pružaju udomljenoj djeci dom kakav ne mogu imati, što je i cilj udomiteljstva. Teško je i kada se nakon nekog vremena udomiteljske obitelji moraju oprostiti od djeteta i vratiti ga u matičnu obitelj jer su se u međuvremenu poboljšale okolnosti u toj obitelji. No, ako je to u korist djeteta udomiteljska obitelj treba učiniti sve kako bi se to dijete vratilo svojoj obitelji”, rekla je ravnateljica Glavaš Kul.

Dvjesto je dvadeset udomiteljskih obitelji od kojih je 98 za djecu u Osječko – baranjskoj županiji što za sada nije dovoljno.

Galerija
foto Ž. Kovačević, Foto: -/-
foto Ž. Kovačević, Foto: -/-foto Ž. Kovačević, Foto: -/-

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.