Hrvatski radio

Radio Osijek

Obrtnicima računi za struju veći preko 300%

25.04.2022.

15:43

Autor: Radio Osijek / Krunoslav Inhof

Penava s gospodarstvenicima

Penava s gospodarstvenicima

Foto: Radio Osijek / KI / HRT

Porastom cijena energenata najviše će biti pogođeni mali i srednji poduzetnici, a mnogi će morati zatvoriti svoje obrte ili davati otkaze svojim djelatnicima - moglo se čuti na današnjoj konferenciji za novinare gradonačelnika Vukovara Ivana Penave s obrtnicima

Porastom cijena, ponajprije energenata, u pitanje je došao opstanak mnogih poduzetnika. Kako navodi svoj primjer Slavko Stjepanović, koji se bavi pekarstvom i ugostiteljstvom, samo mjesečni račun za struju mogao bi se povećati sa 6 na više od 18 tisuća kuna: "Ponuda za novi obračun je 340% veća. Kraj s krajem jedva se sastavlja. Ljudima moraš davati otkaze! Što ćeš? Ne može se plaćati, ne može se ići u minuse. Bit će jako teško i nek nam je Bog u pomoći svima."


Gradonačelnik Vukovara Ivan Penava prozvao je Vladu koja ne vodi brigu o hrvatskom gospodarstvu, te kako poskupljenje struje nije zaobišlo ni Grad Vukovar: "Grad Vukovar je u postupku javne nabave, koji je netom završen, dobio ponudu na koju se javio samo jedan ponuđač za opskrbu električnom energijom, a to je Hrvatska elektroprivreda. Dobili smo ponudu koja je 328 posto veća u odnosu na prošlu godinu. Pitam se gdje je nestala Vlada Republike Hrvatske. Ostavili ste na cjedilu i gospodarstvenike, obrtnike i cijelo gospodarstvo. Hvalite se s nekim milijardama koje su na papiru, koje nisu dovoljne da pokriju sve rupe. Grad Vukovar je prethodne godine u državni proračun uplatio 260.000 kuna PDV-a na električnu energiju, a po novim će cijenama morati uplatiti 611.000 kuna. Kada bi Vlada Republike Hrvatske umanjila porez s 13 na 5 posto država bila bi na razini pred krizna vremena. Dobila bi istu količinu novca kao i prije krize i ne bi se ničega odrekla", rekao je Penava.


Predsjednik Udruženja obrtnika Vukovar Dražen Zovko predlaže primjer iz Slovenije gdje gospodarstvenici imaju manju cijenu struje nego kućanstva: "Cijena električne energije za gospodarstvenike veća je nego za građanstvo. Mi smo ostavljeni na milost ili nemilost HEP-u. Mi tražimo nižu cijenu struje kao što je to u susjednoj nam Sloveniji. Ili na tragu smrzavanja cijena goriva za mjesec dana, zašto ne može i zamrznuti cijene struje, na nama prihvatljive iznose na šest mjeseci ili godinu dana. Do povećanja cijena naših usluga doći će samo iz razloga da bi mogli pokriti račune jer u cijeni naših usluga nije samo cijena električne energije tu je i plin", rekao je Zovko te uputio pitanje Vladi Republike Hrvatske: "Mogu li naši građani platiti poskupljenje kave ili kruha s 10 na 30 kuna?"

Ivan Penava, Dražen Zovko, Slavko Stjepanović i Zvonko Kovačić

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.