Hrvatski radio

Radio Osijek

Očekuje se pad vodostaja Drave

19.09.2014.

20:56

Autor: Radio Osijek/ HINA

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Unatoč visokom vodostaju Drave, nema dojava o problemima u Donjem Miholjcu, a u subotu se očekuje pad vodostaja, izvijestio je osječki Vodno-gospodarski odjel Hrvatskih voda.

U Osijeku se ne očekuju bitni problemi, a mjerodavne službe učinit će sve kako bi se obranilo vikend-naselje Karašica u blizini Osijeka,istaknuto je. Zamjenik voditelja Centra obrane od poplava Davor Haničar rekao je na kako je nizvodno od Donjeg Miholjca Drava raste, u Donjem Miholjcu stagnira, a uzvodno od toga grada opada. Ustvrdio je kako voda više ne prijeti Svetom Đurđu i podravskoj magistrali, dodajući da je u tome naselju ugrađeno 105 metara boks barijera i 14 tisuća vreća s pijeskom u duljini od 800 metara.

Najveća intervencija je zaštita vikend-naselja Karašice, u kojem je nasip povišen oko pola metra. Izvijestio je da je jučer proglašeno izvanredno stanje za sve nasipe od 45. kilometra Drave do njezina ušća u Dunav. Po trenutačnom stanju i prognozama, svi su oni od 80 do 200 centimetara iznad prognozirane razine Drave i vodenog vala. Haničar je rekao kako se danas očekuje kulminacija vodostaja u Donjem Miholjcu oko 530 centimetara, a ovaj bi vodeni val mogao biti identičan onome iz 1972. godine, te da se u Belišću očekuje vodostaj od 630 centimetara, a u Osijeku oko 470 centimetara. U Hrvatskim vodama ističu kako vodeni val dolazi znatno sporije i dulje traje zbog inundacijskog područja iznimno obraslog šumom, koja usporava njegovo napredovanje, što rezultira nešto višim vodostajima od onih koji su prognozirani početkom tjedna.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.