Hrvatski radio

Radio Osijek

Ocjenjivanje kvalitete hrvatskih piva

24.11.2022.

12:49

Autor: Radio Osijek

Pivo

Pivo

Foto: M.Milas / Radio Osijek

Prvo je to ocjenjivanje kvalitete domaćih piva u  organizaciji  osječkog Prehrambeno-tehnološkog fakulteta i Veleučilišta u Karlovcu kojemu je cilj promovirati proizvođače piva u Hrvatskoj,  ali i kulturu ispijanja piva.

Inače, Hrvatska gospodarska komora, Županijska komora Osijek prošle je godine organizirala 1. ocjenjivanje kvalitete domaćih piva, dok je ove godine ocjenjivanje preuzeo osječki Prehrambeno-tehnološki fakultet u suradnji s Veleučilištem u Karlovcu. Zbog toga i navode kako je ovo 1. ocjenjivanje, no u organizaciji dvije navedene znanstvene ustanove. Senzorski se ocjenjuje 27 uzoraka iz 11 pivovara, a sudionici će također prvi put imati mogućnost odrediti fizikalno-kemijski sastav proizvedenih piva te dodatno kontrolirati kvalitetu svojih proizvoda te će im biti omogućeno prodavati pivo tijekom večeri proglašenja na osječkom Adventu ( Turistička zajednica Grada Osijeka osigurala im je štandove bez naknade). Dekan PTF-a Jurislav Babić rekao je kako je cilj bolje povezati proizvođače s gospodarstvom. "Želimo da ti proizvodi budu prepoznati i bolje pozicionirani na tržištu, no kroz ova će se ocjenjivanja proizvođači i bolje upoznati, razmjenjivat će iskustva i bolje se povezati". Izvanredna profesorica na tehnologiji slada i piva Kristina Mastenjević  (PTF Osijek) istaknula je kako su na ocjenjivanja stigli različiti uzorci piva, čak i oni koji nisu od hmelja, nego su se kao začini koristili začini poput anisa i drugih biljaka. "Ocjenjivačko se povjerenstvo sastoji od pet članova, svi će ocjenjivati sve uzorke, a kao neutralizator se koriste sir, salama i kruh". Goran Šarić, viši predavač na Veleučilištu u Karlovcu koji predaje na većini pivarskih kolegija  rekao je kako su craft piva aromatična te ih prepoznaje određeni broj pivoljubaca, no još uvijek u prodaji generalno dominiraju industrijska piva koja više odgovaraju potrošačima.  

Galerija
Pivo, Foto: M.Milas/Radio Osijek
Pivo, Foto: M.Milas/Radio OsijekPivo, Foto: M.Milas/Radio OsijekPivo, Foto: M.Milas/Radio Osijek

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.