Hrvatski radio

Radio Osijek

Odličje Davora Milasa u njegovoj Trgovačkoj školi

29.04.2014.

14:03

Autor: Davor Lončarić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Osječka srednja Trgovačka i komercijalna škola Davora Milasa primila je danas kopiju odličja Reda Nikole Šubića Zrinskog kojim je odlikovan poginuli hrvatski branitelj i njihov učenik 1991. godine- Davor Milas.

Na prigodnoj svečanosti u Trgovačkoj i komercijalnoj školi Davora Milasa ministar branitelja Predrag Matić predao je ravnateljici Sandri Brajnović preslik odličja Red Nikole Šubića Zrinskog kojim je predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović posthumno odlikovao njihova učenika Davora Milasa. Davor Milas je kao maturant osječke Trgovačke škole odlučio 1991. godine odjenuti odoru hrvatske vojske i braniti Domovinu od srpske agresije. Poginuo je 5. prosinca 1991. godine u šumi Rosinjači tijekom jedne od najžešćih neprijateljskih akcija kojima su pokušali slomiti obranu Osijeka. Tada je uz Davora Milasa poginulo još 15 hrvatskih branitelja, pripadnika 106. osječke brigade. Od svibnja 2005. godine zaslugom UHDDR-a, Temeljnog ogranka Sveti Rok iz Osijeka te gradskih i županijskih vlasti Trgovačka i komercijalna škola u Osijeku s ponosom nosi ime svog poginulog učenika Davora Milasa.

U prosincu prošle godine Davor Milas i njegovi suborci s Rosinjače odlikovani su Redom Nikole Šubića Zrinskog koji se dodjeljuje za najveći junački čin u Domovinskom ratu. Danas je na prigodnoj svečanosti u školi kopija odlikovanja završila među učenicima i profesorima kao trajni znak sjećanja na hrabri čin Davora Milasa u obrani Republike Hrvatske. Na svečanosti su, među ostalima, bili i Davorovi roditelji Marija i Vladimir Milas te njegova razrednica iz 1991. godine, profesorica Mira Vrcan.   

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.