Hrvatski radio

Radio Osijek

Odlična godina za baranjski kulen i vino

28.10.2015.

14:43

Autor: Davor Lončarić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Agrokor je uložio 300 milijuna eura u Belje u posljednjih deset godina, a sada se vide i rezultati u rekordnim prinosima grožđa, ratarskih kultura i proizvodnji kulena, istaknula je članica nadzornog odbora Agrokora Ljerka Puljić danas u Baranji.

Za razliku od prijašnjih nekoliko godina ove su godine postignuti izvrsni rezultati u vinogradima kada je u pitanju kvaliteta grožđa i prinosi i čeka nas lijepa jesen i zim u podrumu, istaknuli su danas tijekom prezentacije rezultata Belja direktor Vina Belja Goran Miličević i glavna enologinja Suzana Zovko. Trenutačno je zasađeno 650 hekara vinograda u Baranji, a Belje je ubralo čak 6 milijuna kilograma grožđa koje se trenutačno prerađuje u suvremenoj, 150 milijuna kuna vrijednoj vinariji. Na kušanju najboljih vina predstavljena su vina koja su osvojila najvažnije nagrade na ovogodišnjim ocjenjivanjima širom svijeta- vrhunska Goldberg graševina te Goldberg merlot iz 2012. godine te Cabernet sauvignon iz 2009. koji je najbolje ocijenjeno vino prema mišljenju novinara ocjenjivača na nedavnom ocjenjivanju Emozioni dal Mondo u talijanskom Bergamu. 

Predsjednik uprave Belja Dalibor Poznić dodao je kako će ovu godinu obilježiti rekordni prinosi i u ratarskoj i u stočarskoj proizvodnji, a pohvalio se i posebnim iskorakom- izvozom 720 nazimica u Italiju. Članica uprave Ljiljana Malić predstavila je najsuvremeniju sijačicu Horsch Pronto DC koja je trenutačno vrlo aktivna jer završava sjetva pšenice na beljskih 5.500 hektara. Riječ je o posebnom stroju koji savršeno precizno obavlja sjetvu uz satelitsku navigaciju i najsuvremeniju opremu pomoću koje čak može zaustaviti traktor u slučaju nepravilnosti. Belje ima tri takve sijačice zahvata osam metara, a svaka od njih dnevno zasije oko 140 hektara. Inače, prema riječima ljiljane Malić, sjetvom ozimih usjeva na Belju je ukupno obuhvaćeno 8.300 hektara. 

Članica Nadzornog odbora Agrokora Ljerka Puljić istaknula je kako je u Belje u posljednjih deset godina uloženo čak 300 milijuna eura, a već su vidljivi ogromni pomaci. Posebno je istaknula sljedivost proizvodnje hrane, odnosno projekt "Od polja do stola" te nedavno priznanje- dobivanje europske oznake zaštite zemljopisnog podrijetla za Baranjski kulen. Rekla je kako oznaka zaštite kvalitete na razini Europske unije jamči potrošačima autentičnost i specifičnost proizvoda, a u isto vrijeme značajno promovira regiju iz koje proizvodi dolaze jer zaštićeni proizvode uvijek u svom imenu nose naziv regije iz koje dolaze. 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.