Hrvatski radio

Radio Osijek

Odobrena sredstva za opremanje Koncertne dvorane u Osijeku

23.01.2023.

19:15

Autor: Radio Osijek/TM

Odobrena sredstva za opremanje Koncertne dvorane u Osijeku

Odobrena sredstva za opremanje Koncertne dvorane u Osijeku

Foto: HRT / Radio Osijek

Ministarstvo kulture i medija za programe gradnje, rekonstrukcije i opremanja kulturne infrastrukture za 2023. godinu odobrilo je nešto više od 7,5 milijuna eura. Najveći iznos, gotovo 930 tisuća eura, namijenjen je za opremanje koncertno-kazališne dvorane Kulturnog centra u Osijeku, koja će, kako kaže ministrica Nina Obuljen Korižinek, nakon Lisinskog, biti vjerojatno i jedna od najvećih koncertnih dvorana u Hrvatskoj.

Kako je izvijestilo Ministarstvo na svojim mrežnim stranicama, na Poziv za predlaganje programa javnih potreba u kulturi RH za 2023. godinu za programe gradnje, rekonstrukcije i opremanja kulturne infrastrukture stiglo je 560 prijava, a odobreno je 279. U sklopu Poziva odobreno je 16 programa digitalizacije i opremanja kinoprikazivačke infrastrukture u ukupnom iznosu od gotovo 620 tisuća eura, 82 programa gradnje i rekonstrukcije kulturne infrastrukture te prilagodbe kulturne infrastrukture za pristup osobama s invaliditetom i djeci i mladima s teškoćama u razvoju s iznosom od približno 4,7 milijuna eura, 91 program nabave informatičke opreme (213 tisuća) te 90 programa opremanja za koje je odobreno nešto više od dva milijuna eura.

„Uz sredstva koja imamo na raspolaganju iz europskih fondova, za ovu smo godinu odobrili i niz projekata za financiranje nacionalnim sredstvima”, rekla je ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek. Izrazila je zadovoljstvo što se, usprkos izazovima obnove, nastavlja s velikim investicijskim projektima. Posebno je izdvojila završetak obnove Gradske knjižnice i čitaonice u Vinkovcima. Za unutarnje opremanje knjižnice u Vinkovcima, posljednju fazu u njezinoj obnovi, odobreno je 530.891,23 eura. Knjižnica se nalazi unutar zaštićene kulturno-povijesne cjeline na lokaciji na kojoj se nalazila od 1897. godine, a 1991. je u Domovinskom ratu potpuno uništena granatiranjem.

Drugi projekt koji posebno izdvaja ministrica jest završetak velike koncertne dvorane u Osijeku, u suradnji s gradom. "To će, nakon Lisinskog, biti vjerojatno i jedna od najvećih koncertnih dvorana u Hrvatskoj", istaknula je.

Opremanje koncertno-kazališne dvorane Kulturnog centra u Osijeku bit će poduprto najvećim iznosom, od 929.059,66 eura. Tim se projektom, ističu iz Ministarstva, stvaraju uvjeti za nove kulturne i druge povezane aktivnosti, razvija kulturna i kreativna industrija te povećava kvaliteta i vidljivost osječke i slavonsko-baranjske kulturne scene te poboljšava i kvaliteta života stanovnika Osijeka.

S tim u vezi na svom Facebook profilu oglasio se i osječki gradonačelnik Ivan Radić najavljujući da će nakon dugog niza godina Koncertna dvorana u Osijeku postati stvarnost: „Više detalja u četvrtak kada ćemo s ministricom Obuljen Koržinek obići našu koncertnu dvoranu”, najavljuje Radić.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.