Hrvatski radio

Radio Osijek

Održana 9. Slaninijada u Bistrincima

19.01.2019.

16:01

Autor: Krunoslav Inhof

foto: Krunoslav Inhof / Radio Osijek

foto: Krunoslav Inhof / Radio Osijek

Foto: - / -

Na odmorištu "Drava" u Bistrincima održana je 9. Slaninijada koja je poprimila i međunarodni karakter. Ove godine se u pečenju slanine okušalo 50-tak natjecatelja, a nekoliko je stotina posjetitelja uživalo u jelu, piću, ugodnoj i veseloj atmosferi ove zanimljive turističke manifestacije.

Deveta "Slaninijada" u Bistrincima prije 9 godina pokrenuta je idejom predsjednika mjesne Športsko ribolovne udruge "Podravac" Milana Borića okipivši tek desetak sudionika. Suorganizor je i Turistička zajednica Grada Belišća, a manifestacija je samo nekoliko godina kasnije poprimila i međunarodni karakter:

"Informacije se u današnje vrijeme šire brzo pa su nam se posljednjih godina priključile kolege iz Mađarske i Slovenije, a uz lokalno stanovnitvo dolaze natjecatelji i iz cijele Hrvatske", rekao je Milan Borić i dodao kako je sudjelovati na "Slaninijadi" vrlo jednostavno. Potrebno je samo donijeti komad slanine, začine po želji, dok su organizatori osigurali drva za vatru, ražnjeve i sjedalice, a na prosudbenoj je komisiji da ocijeni uzorak i proglasi najboljeg natjecatelja što nije niti malo lak zadatak jer moraju probati i progutati 50-ak različitih uzoraka: "A to nije lako jer nakon svakog zalogaja moraju promijeniti ukus u ustima kruhom ili gutljajem vina, a kažu mnogi iz komisije kako ne moraju nakon toga jesti dva dana", našalio se Borić.

Recepti za dobro pečenu slaninu različiti su, a ove godine najbolju je ispekao Darko Varžić iz Belišća: "Slanina mora imati i menatog i masnog dijela. Možda malo više masnoga. Pekao sam je negdje oko sat vremena i mislim da je u tomu tajna. Ne smije se naglo ispeći. Tek na kraju sam ju malo zapekao u vatri da se zarumeni i da kožica bude hrskava. I naravno najvažnija je stvar da je slanina domaća", rekao je pobjednik 9. Slaninijade Darko Varžić.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.