Hrvatski radio

Radio Osijek

OLT-ovi strojevi za Gunju

13.06.2014.

15:38

Autor: Radio Osijek

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Grad Osijek darovao je danas općini Gunja dva stroja za ocjeđivanje poljoprivrednog zemljišta, koje je proizvela osječka ljevaonica i tvornica strojeva OLT d.d.

Ugovor o donaciji strojeva, vrijednih oko 60 tisuća kuna potpisali su osječki gradonačelnik Ivan Vrkić i načelnik općine Gunja Hrvoje Lucić.
OLT-ovi strojevi Ripper 3.550 pomažu ozračavanju i odvođenju vode s poljoprivrednih površina.  Tlo se nakon dugotrajne poplave na taj način brže priprema za sjetvu, pojasnio je  Ante Ćerluka predsjednik uprave tog poduzeća. Novac je za njihovu kupnju osiguran iz osječke gradske blagajne, a neće biti i jedino što će Osijek dati kako bi se poplavom uništena područja što prije oporavila - rekao je gradonačelnik Ivan Vrkić, a donaciju je prihvatio načelnik općine Gunja Hrvoje Lucić.
Gradonačelnik Vrkić ocijenio je kako je riječ o simboličnom potezu, kojim se pomaže ugroženom području općine Gunja, ali i OLT-u, koji ima brend poljoprivredne mehanizacije, i koja je nedavno dobila produljenje roka za sklapanje predstečajne nagodbe."Pokušavamo stvoriti uvjete za preživljavanje Posavine, ali i ove tvrtke", rekao je Vrkić dodavši da će gradska uprava nastaviti pomagati poplavom ugroženim područjima. Zahvalivši se na donaciji načelnik Lucić kazao je kako će se strojevi koristiti na oko dvije tisuće hektara poljoprivrednih površina, s kojih se voda najvećim dijelom povukla.
Iako je riječ o proizvodji samo dva stroja, gradonačelnik Vrkić i načelnik Lucić iskazali su nadu da će i ostali gradonačelnici velikih hrvatskih gradova, kao i Vlada RH, pratiti ovaj primjer, što bi osiguralo radnicima OLT-a posao kojim bi mogli premostiti trenutne teškoće poslovanja, a nastradala područja dobila bi potrebitu poljoprivrednu mehanizaciju, osiguran servis i sve ostale usluge neophodne što skorijoj normalizaciji poljoprivredne proizvodnje.
Ministarstvo poljoprivrede izradilo je analizu poplavljenih površina na području županjske Posavine temeljem satelitskih snimki od 21. svibnja 2014. godine. Ukupno je na području općina Gunja, Vrbanja i Drenovci od gotovo 19 tisuća hektara pod vodom bilo nešto manje od 7.900 hektara poljoprivrednih površina ili  41,51 posto. Na njima je najviše bilo zasijano pšenice, kukuruza i soje. U Gunji su pod vodom bile sve oranice - ukupno tisuću 827 hektara.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.