Hrvatski radio

Radio Osijek

Oproštaj od vukovarske ratne heroine

24.03.2022.

15:02

Autor: Radio Osijek/TM

Oproštaj od vukovarske ratne heroine

Oproštaj od vukovarske ratne heroine

Foto: Dario Vračević / Radio Osijek

U Vukovaru je dan žalosti. Obitelj, prijatelji i državni dužnosnici opraštaju se od vukovarske ratne heroine – doktorice Vesne Bosanac – koja je nakon duge i teške bolesti preminula 21. ožujka u 73. godini. 

Posljednji ispraćaj Vesne Bosanac krenuo je iz dvorišta Nacionalne memorijalne bolnice Vukovar, u tihoj pratnji djelatnika bolnice – njezinih dugogodišnjih suradnika i prijatelja. 

„Ja sam bila mlada, tek sam počela raditi i tada sam je upoznala. Pamtim je što je bila dovoljna čvrsta, ali i dovoljno pažljiva i „mekana” prema svima oko nje, uključujući i pacijente. Uvijek je imala pažljivu riječ i uvijek je dobro držala balans između svega ružnog što nam se događalo i onih teških trenutaka koje smo imali”, rekla je Mirjana Semenić Rutko, dr.med.


Prigodnim govorom uoči pokopa na Memorijalnom groblju od Vesne Bosanac oprostio se njezin dugogodišnji zamjenik na čelu bolnice Siniša Maslovara.

"Većina nas će je pamtiti po tome što je brinula o svima i bila nam potpora kad god je to bilo potrebno, osobito ako bi nas zadesila neka ozbiljna nedaća ili bolest. Voljela je svoje uposlenike i borila se za njih do krajnjih granica izdržljivosti, čak i onda kad bi ih svi napustili i kad bi ponekad i sami izgubili vjeru u sebe", kazao je Maslovara. Ponekad mu se, rekao je, činilo da je bila neuništiva jer je preživjela bezbroj teških nedaća, a moglo bi se reći čak i katastrofa. Vesna Bosanac je, istaknuo je, u najtežim trenucima za bolnicu tijekom Domovinskog rata, pokazala neslućenu hrabrost, odvažnost i organizatorske sposobnosti.


Pored brojnih Vukovaraca posljednjem ispraćaju Vesne Bosanac nazočili su i izaslanik predsjednika Vlade, potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, ministar obrane Mario Banožić, ministar zdravstva Vili Beroš, vukovarsko-srijemski župan Damir Dekanić i vukovarski gradonačelnik Ivan Penava čijom odlukom je današnji dan u Vukovaru proglašen i Danom žalosti.


Lik i djelo doktorice Bosanac- zauvijek će ostati upisani u povijest stvaranja slobodne i neovisne Hrvatske. „Došao sam iskazati joj neizmjernu zahvalu za sve što je učinila za naš narod, a poglavito za svoj Vukovar i na poseban način za ranjenike u Vukovaru. Za sve ono što je propatila u teškim danima, iskazati joj za sve što je učinila i poslije Domovinskog rata u obnovi vukovarske bolnice, u pronošenju istine o velikosrpskoj agresiji”, rekao je Tomo Medved, ministar hrvatskih branitelja. Dodao je kako je bila tiha i samozatajna, „ali i toliko snažna, a njezin glas i danas odzvanja u hrvatskom narodu i našem društvu sa snažnim porukama očuvanju mira i vrijednostima ljudskog života. Neizmjerno joj hvala na svemu što je učinila”, izjavio je ministar Medved. 

 Komemorativnim skupom u 17 sati u Hrvatskom domu Vukovar bit će odana počast liku i djelu vukovarske heroine. Brojni su se građani upisali u knjigu sućuti koja je bila izložena u predvorju Hrvatskog doma.

Ispraćaj dr. Bosanac, izvještaj Željke Bačić

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.