Hrvatski radio

Radio Osijek

Optužnica za kupovanje ispita na EFOS-u

09.06.2014.

18:21

Autor: Radio Osijek

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Zbog sumnje u prodavanje i kupovinu ispita na osječkom Ekonomskom fakultetu Uskok je danas pred osječkim Županijskim sudom podigao optužnicu protiv 38 osoba, uglavnom studenata, ali i profesora i asistenata koji su navodno tim studentima, preko posrednika, za novac i poklone upisivali prolazne ocjene.

Uskok je na svojim internetskim stranicama objavio kako optužene tereti za kaznena djela zlouporabe položaja i ovlasti, davanje i primanje mita te protuzakonito posredovanje. Optuženi profosori i asistenti osječkog Ekonomskog fakulteta terete se da su tijekom 2010. i 2011., sukladno prethodnom dogovoru s posrednicima, u više navrata studentima upisivali prolazne ocjene bez regularnog polaganja ispita i bez obzira na njihovo znanje. Za to su navodno dobijali novac ili poklone. Uskok je u sklopu akcije "Indeks" početkom travnja prošle godine uhitio 39 osoba, među kojima je bilo petero profesora i jedan asistent te 21 student, a ostali su bili posrednici.

Petorici osumnjičenika tada je bio određen i jednomjesečni pritvor, a mediji su navodili kako su među privedenima bili umirovljeni profesor matematike Miljenko Crnjac, pročelnik Katedre za nacionalnu i međunarodnu ekonomiju Goran Marijanović, njegov asistent Dražen Ćućić te posrednik Ivan Vukadinović. U pritvoru je bio i bivši direktor Osječke tržnice Željko Krivić.
Prije godinu dana, kada je pokrenuta istraga na osječkom Ekonomskom fakultetu, Jutarnji je list prenio riječi jednog bivšeg studenta EFOS-a da je do uvođenja eura tarifa bila 1.000 maraka za dvojku, a kada je euro postao "službena hrvatska valuta" iznos je ostao isti. "Naši su profesori već tada ušli u Europsku Uniju, ironično je rekao njihov izvor. "Prema spoznajama i javnom pogovoru od ranije, profesori vjerojatno nikada nisu izravno primili novac. To je uvijek išlo preko posrednika, koji bi se sastao sa studentom na preporuku pouzdane osobe. Student bi mu izložio situaciju, rekao o kojem se predmetu radi, a ovaj bi mu kazao cijenu i dogovorio novi sastanak kroz nekoliko dana. Novac bi se ostavljao u indeksu, kojeg bi posrednik nosio profesoru, a onda studentu vratio indeks s upisanom ocjenom", opisivao je Jutarnji.

 

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.