Hrvatski radio

Radio Osijek

Erasmus+ spojio osječke osnovnoškolce s vršnjacima iz Francuske, Španjolske i Portugala

02.05.2022.

12:39

Autor: Ana Mitar

Učenici OŠ Augusta Šenoe domaćini vršnjacima iz Francuske, Španjolske i Portugala

Učenici OŠ Augusta Šenoe domaćini vršnjacima iz Francuske, Španjolske i Portugala

Foto: Grad Osijek / -

U dvorištu OŠ August Šenoa održalo se svečano otvaranje domaćinstva škole u sklopu Erasmus+ projekta koji okuplja 4 europske škole. U Osijeku će sljedećih tjedan dana boraviti 35 učenika i učitelja iz partnerskih škola iz Francuske, Španjolske i Portugala za koje će biti organizirane radionice i kulturne aktivnosti. 

Riječ je o projektu izvornog naziva " E= MS2" (EARTH = MATH SCIENCE SOCIETY)", vrijednom milijun i 250 000 kuna.
Cilj ovakvih projekata jest učenicima pružiti što kvalitetnije obrazovanje, rekao je ravnatelj Osnovne škole August Šenoa, Vedran Čerina, te naglasio kako je ovaj projekt jedan od tri koja provode, a predali su još dva. "Sve to ne bi bilo moguće bez vrijednih učitelja i učiteljica koji su nesebično izdvajali svoje vrijeme, ponekad i slobodno kako bi s učenicima radili na EU projektima u sklopu škole", kaže Čerina.

Zamjenica gradonačelnika, Jasenka Crnković nije mogla sakriti ponos i sreću što Osijek ima školu koja u svom obrazovnom sustavu ima i popratne sadržaje kroz koje učenike od malih nogu uče proaktivnosti u smjeru ekologije. 

Učiteljica 4.b razreda Ana Vuksanović održala je radionicu naziva "Save the planet/Sačuvati planet" na kojoj se pričalo o recikliranju i odvajanju otpada, koja je razlika između smeća i otpada, zašto je uopće važno reciklirati i što se time postiže vezano za cijeli planet. Na pitanje razumiju li učenici osnovne škole klimatske promjene, učiteljica kaže da razumiju, ali ne kao odrasli te da je vrlo važno od malih nogu s djecom raditi na njihovoj svijesti o zaštiti okoliša. 

Da na mladima svijest ostaje potvrđuje i učenica 7b razreda Lara Krpan koja je rekla kako je svjesna brzine kojom se zagađenje okoliša događa i da ne treba odustati od borbe za zaštitu prirode jer nada umire posljednja. 


Više o projektu poslušajte u izjavama. 

Izjava ravnatelja, zamjenice gradonačenika, učiteljice i učenica.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.