Hrvatski radio

Radio Osijek

OŠ Vijenac u projektu biosigurnost i biozaštita

15.09.2020.

13:03

Autor: Željko Kovačević

Maja Kassa, Vesna Vrbošić (foto Ž. Kovačević)

Maja Kassa, Vesna Vrbošić (foto Ž. Kovačević)

Foto: - / -

Škola u kojoj 15 godina nema domeće zadaće, sada je škola u kojoj se provodi projekt biosigurnosti i biozaštite. Djeci će se o toj temi pristupiti na njima poznat i prihvatljiv način, izradom stripova, videouradaka, postera te istraživanjem.

“Biosigurnost i biozaštita – izvannastavna aktivnost u osnovnim i srednjim školama u Republici Hrvatskoj”, naziv je projekta koji se provodi u 90 osnovnih i srednjnih škola s ciljem promicanja vrijednosti očuvanja ljudskog zdravlja i prevencije zaraznih bolesti. Nositelji su pilot-projekta zagrebačka Klinika za infektivne bolesti “Dr. Fran Mihaljević” i Hrvatsko društvo za biosigurnost i biozaštitu, a partner je osječka OŠ Vijenac.

- "Cilj? Jednostavno. Djeci približiti pojam biosigurnosti u vremenu kada moraju nositi maske i dodatno paziti na svoje zdravlje. Važno im je objasniti zašto to činimo, zašto smo oprezni i na distanci", rekla je mr. sc. Maja Kassa, profesorica geografije u OŠ Vijenac i nacionalna koordinatorica za osnovne i srednje škole u projektu. Kolegica joj je i voditeljica u tom pothvatu, ni manje ni više, nego prof. dr. sc. Alemka Markotić iz Klinike “Dr. Fran Mihaljević”.

Djecu će se poučavati kako se štititi od koronavirusa te će ih se upoznati i s drugim bolestima koje su izazvale epidemije.

 "Napravili smo tri platforme, a  svi se materijali mogu pregladavati i na mobitelima, tabletima ili laptopima", rekla je mr.sc. Kassa.

OŠ Vijenac osigurala opremu i virtualnu Carnet sobu. Organizirana je i virtualna edukacija za učitelje, a kako se projekt svakim danom pokazuje sve uspješnijim, Hrvatsko društvo za biosigurnost i biozaštitu aplicirat će i na EU fondove kako bi se projekt proširio.

Prostor osječke škole bez domaćih zadaća, koja već 15 godina uspješno provodi kurikulum bez stresa učenika i roditelja, ovih je dana posebno označen.

"Nacrtali smo cvjetove na asfaltu, na ulazu u školu kako bi slikovito opisali kolika mora biti udaljenost od svakog učenika. Svaki iscrtani cvijet na pločniku udaljen je od sljedećeg točno onoliko koliko propisuju upute zdravstvenih stručnjaka. Tako da učenici kada stanu, svaki na svoj cvijet, dobiju dojam i nauče, kolika je to udaljenost od druge osobe koja ih štiti od zareze. Izradili smo i podijelili maske svim učenicima, a u manjim odjeljenjima gdje je udaljenost od učenika do učenika veća procijenili smo da maske i nisu potrebne.", rekla je ravnateljica OŠ Vijenac Vesna Vrbošić.

"Škola je potpuno energetski obnovljena, a sada nam predstoji izgradnja višenamjenske sportske dvorane. Lokacijska i građevinska dozvola je tu, još samo treba dobra volja gradskih otaca.", šali se ravnateljica Vrbošić.  Školu pohađa 237 učenika, u 15 razrednih odjeljenja, u jednoj smjeni.

Galerija
foto Ž. Kovačević, Foto: -/-
foto Ž. Kovačević, Foto: -/-

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.