Hrvatski radio

Radio Osijek

Osigurana sredstva za sanaciju Filipovice

25.08.2014.

19:43

Autor: Radio Osijek/ HINA

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Ministarstvo zaštite okoliša i prirode priopćilo je da Osječani neće imati troškove za sanaciju odlagališta otpada Filipovica, za koju je raspisan natječaj za izvođača radova u vrijednosti nešto većoj od 9,5 milijuna kuna, jer je osigurano 100 posto sredstava za provedbu tog projekta.

Projekt sanacije odlagališta otpada Filipovica financira se sredstvima iz europskih fondova putem programa Zaštita okoliša za razdoblje 2007.-2013. Iz europskih fondova osigurano je 85 posto iznosa, odnosno 8,1 milijuna kuna, a ostatak od 1,4 milijuna kuna osigurao je Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Početak radova očekuje se na proljeće 2015. godine, a završetak je predviđen 2016., najavljuje Ministarstvo. Odlagalište otpada Filipovica udaljeno je tek oko dva kilometra od centra grada Osijeka, a u njegovoj neposrednoj blizini nalazi se stambeno naselje. Na toj lokaciji otpad se odlagao za vrijeme Domovinskog rata, od 1991. do 1995. godine, a procjenjuje se da je odloženo oko 54.280 tona komunalnog i industrijskog otpada. Ministarstvo ističe kako će sanacija Filipovice značajno doprinijeti zaštiti okoliša i podizanju kvalitete života stanovnika.
Ministar Mihael Zmajlović istaknuo je kako je sanacija odlagališta Filipovica prvi projekt koji je Ministarstvo odobrilo za financiranje iz strukturnih fondova EU i za njegovu realizaciju osiguralo 100 posto sredstava.Grad Osijek je prošlog tjedna raspisao natječaj za odabir izvođača radova, koji će biti otvoren mjesec dana, a za dva mjeseca očekuje se potpisivanje ugovora s najpovoljnijim ponuditeljem. 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.