Hrvatski radio

Radio Osijek

Osijek dobio i četvrto reciklažno dvorište

02.03.2022.

15:38

Autor: Vlatko Franjin

Reciklažno dvorište u Donjem gradu

Reciklažno dvorište u Donjem gradu

Foto: Vlatko Franjin / Radio Osijek

Od danas svi građani Osijeka na raspolaganju imaju četiri reciklažna dvorišta. Uz već ranije otvorena u Retfali, Gornjem gradu te na Jugu 2, svoja je vrata korisnicima otvorilo i ono dugonajavljivano u Donjem gradu.

5,1 milijun kuna, od kojih je 85% sufinancirano iz Kohezijskog fonda, uloženo je u otvaranje još jednog, četvrtog po redu reciklažnog dvorišta u Osijeku, smještenog u Donjem gradu. Ispunjena je time i zakonska obveza, a njegovim otvorenjem mještani ovog dijela grada odsad će na jednome mjestu moći odlagati gotovo 50 vrsta različitog otpada. Istaknuo je to prilikom otvorenja gradonačelnik Ivan Radić, dodavši kako je ovo nastavak ulaganja koja samo potvrđuju nedavno osvojenu titulu najboljeg Eco cityja u Hrvatskoj. „Također moći će se odlagati i opasan otpad poput baterija, lijekova i ulja. Brinemo o svemu, pa tako s vlastitim sredstvima radimo i na reciklažnom dvorištu za građevinski otpad, a sve veći broj stambenih zgrada mogu odvajati otpad na kućnom pragu. Uskoro će to moći i sve kuće s obzirom da je Unikom započeo s podjelom spremnika i za biootpad i plastiku. Sa zadovoljstvom možemo reći i kako grad Osijek neće plaćati ikakve penale s obzirom da su ispunjeni svi zadani uvjeti o odvojenom prikupljanju otpada, a siguran sam i kako ćemo uskoro ispuniti i onaj konačni od 50% prikupljenog otpada na kućnom pragu”

Otvorenju je nazočio i ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić istaknuvši kako, ovim i ostalim ulaganjima, Osijek pokriva sve dijelove piramide u gospodarenju otpadom na najbolji mogući način. „Ono što veseli jest da je Osijek doista jedan od primjera velikih gradova u Hrvatskoj koji na optimalan način promišlja svoju politiku gospodarenja otpadom, te na taj način i zaštite okoliša. Koji je promišlja i kroz izgradnju infrastrukture s jedne, i kroz sanaciju odlagališta s druge strane, ali u konačnici i kroz edukaciju i informiranje svojih građana”

Direktor Unikoma, Igor Pandžić, podsjetio je i kako Osijek, uz ova četiri, ima i mobilno reciklažno dvorište koje prikuplja otpad u prigradskim naseljima.

Radno vrijeme novootvorenog reciklažnog dvorišta u Donjem gradu parnim će danima biti od 8-15h, a neparnim od 13-20h, dok će subotom biti otvoreno od 8-13 sati.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.