Hrvatski radio

Radio Osijek

Osijek-Koteks odbacuje optužbe

20.01.2014.

14:38

Autor: Mirta Milas

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Tvrtka Osijek-Koteks odgovorila je na optužbe bosansko-hercegovačkih vlasti, odnosno Agencije za istragu i zaštitu u vezi s gradnjom sarajevske obilaznice. Odbacila je sve optužbe, navodeći da su odstupanja u debljini asfalta do 10 posto dopuštena.

U Osijek-Koteksu uvjereni su da je priča pokrenuta kako bi se skrenula pozornost s raskida Ugovora s BiH, kojim je tvrtka oštećena.

 

Sav posao na sarajevskoj obilaznici izveden je u skladu  s tehničkim propisima i zadovoljava sve kriterije kvalitete koji su se tražili od izvođača radova, ustvrdio je član Uprave Osijek-Koteksa Zoran Škorić. Za spornu debljinu asfalta kaže kako je projektirana debljina 9 cm, a prosječna debljina kontrolnih uzoraka 8,4 cm, što je odstupanje od 6 mm ili 7 %, a ne 2 do 3 cm, što bi bilo 25 do 30 %.
Ta je osječka tvrtka izvela radove na asfaltu pri izgradnji sarajevske obilaznice u  vrijednosti 250 tisuća eura, a naplatili su 200 tisuća. Sve izjave oko štete nanesene bosanskohercegovačkom proračunu netočne su i neutemeljene, rekao je Škorić i dodao kako je investitor njima ostao dužan.
Pozadina raskida ugovora i pokretanja pitanja debljine asfalta sasvim je drukčija, a sve kako bi se zamaskirala prava istina nastavlja Škorić. Naime Ugovor za gradnju sarajevske obilaznice potpisan je 2008. godine s rokom dovršetka od 24 mjeseca. Osijek Koteks je u posao uveden samo 15 dana prije isteka roka, no navode kako su u dobroj vjeri pristali na takve uvjete. No, kako je osječka tvrtka od rujna u predstečajnom postupku, bosansko-hercegovačka strana  je to iskoristila kako bi raskinuli ugovor. Nakon toga je Osijek-koteks podignuo tužbu za odštetu.
Osječka će tvrtka u rješavanju nastaloga problema zatražiti i zaštitu te pomoć Ministarstva gospodarstva te Vlade Republike Hrvatske.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.