Hrvatski radio

Radio Osijek

Osijek Koteks pod istragom u BiH

19.01.2014.

14:27

Autor: Radio Osijek/HRT

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Osijek-Koteks pod istragom je bosanskohercegovačke Agencije za istrage i zaštitu (SIPA) zbog navodnih nezakonitosti pri izgradnji sarajevske obilaznice. Kako je utvrđeno,postavljen je tanji asfalt od projektiranog.

SIPA je iz Javnog poduzeća Ceste Federacije BiH izuzela dio dokumentacije vezan za malverzacije oko izgradnje spornog dijela sarajevske obilaznice - pod nazivom LOT 2. Sve je počelo kada je sudski vještak utvrdio da je asfalt na sarajevskoj obilaznici 7 posto, odnosno dva do tri centimetra tanji nego što je predviđeno projektom. Smanjivanjem debljine asfalta proračun BiH oštećen je za 600.000 eura. Glavni izvođač na tom projektu bila je tvrtka Osijek-Koteks.
kupna cijena dionice LOT 2 dosegnula je vrtoglavih 22 i pol milijuna eura. 
Istražitelji SIPA-e idućih dana namjeravaju izuzeti ostatak dokumentacije od Cesta Federacije BiH, ali i od austrijskog Strabaga te hrvatskog Osijek-Koteksa. Naime, austrijska je tvrtka bila angažirana kao podizvođač radova, a nadzor je provodio Institut građevinarstva Hrvatske.

Radovi na toj prometnici obustavljeni su od ljeta prošle godine jer se čeka dovršetak radova na spojnoj dionici koridora V c od Sarajeva prema Mostaru kako bi ona mogla biti u prometnoj funkciji. No, Ceste Federacije BiH u međuvremenu su raskinule ugovor s Osijek Koteksom. Takvu odluku vlada FBiH donijela je početkom studenog 2013. godine uz obrazloženje kako su nezadovoljni brzinom izvođenja radova. Direktor Cesta FBiH Filip Vujeva tada je izjavio kako nisu zabilježeni nikakvi financijski gubici nego tek "gubitak vremena".

Bivši direktor i suvlasnik Osijek Koteksa, Drago Tadić, tvrdi da sa slučajem nema veze jer je tvrtku napustio 2011. – godinu prije nego je započela gradnja te dionice.  "Istina je da sam ja to potpisao 2008. godine, ugovor koji je na međunarodnom natječaju dobiven u oštroj konkurenciji. Radovi se nisu izvodili 3 godine, i kad su krenuli radovi, ja sam napustio Osijek Koteks i za mog mandata Osijek Koteks je bila najuspješnija firma na Balkanu", izjavio je Tadić.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.