Hrvatski radio

Radio Osijek

Osijek prvi put ima olimpijski bazen - otvorena Kopika!

16.07.2022.

22:01

Autor: Davor Lončarić/HRT-Radio Osijek

Otvorenje Kopike

Otvorenje Kopike

Foto: Davor Lončarić / HRT Radio Osijek

Obnovljen je dio osječkog kupališta Copacabana, prvi put nakon nastanka popularne Kopike prije 46 godina. Osijek je u prvi dio obnove uložio 35 milijuna kuna, a ostatak bazenskog kompleksa još će malo pričekati obnovu i vraćanje starog sjaja. Osijek je od danas bogatiji za olimpijski bazen, kakav nikada nije imao. 

Galerija
Kopika, Foto: Davor Lončarić/HRT Radio Osijek
Kopika, Foto: Davor Lončarić/HRT Radio OsijekKopika, Foto: Davor Lončarić/HRT Radio OsijekOtvorenje Kopike, Foto: Davor Lončarić/HRT Radio OsijekKopika, Foto: Davor Lončarić/HRT Radio Osijek

Uoči nedjeljnog otvorenja za građane, danas su čelnici Osijeka i Osječko-baranjske županije upriličili predstavljanje projekta obnove osječke Copacabane i otvorenje prvog dijela sportsko-rekreacijskog kompleksa koji je dovršen. Radi se o novom olimpijskom bazenu koji zadovoljava kriterije za plivačka natjecanja, kakav Osijek nikada nije imao, te bazenu s barom i brojnim zabavnim sadržajima. Gradonačelnik Ivan Radić podsjetio je kako je u obnovu ovog dijela Kopike uloženo 35 milijuna kuna te kako je Osječko-baranjska županija gradu pomogla s dva milijuna kuna. Napravljena je prva obnove Kopike nakon 46 godina, voda iz bazena neće onečišćena klorom završiti u Dravi nego će se prije toga pročistiti, fekalne vode neće odlaziti u septičke jame nego u kanalizaciju, nije uništeno nijedno stablo, a zasađeno je više novih te postavljeno nekoliko objekata s ugostiteljskim sadržajem te svlačionice i sanitarni čvorovi. Zanimljivo je kako je gradnja novog olimpijskog bazena trajala samo šest mjeseci, što je prilično kratak rok za gradnju u hrvatskim uvjetima. Suncobrani su besplatni za sve korisnike, ali će se ulaz ipak plaćati kako bi Kopika bila djelomično i samoodrživa. Cijena ulaznica niža je od cijena za slične objekte u okolici, kaže gradonačelnik Radić.


Gradonačelnik Radić najavio je kako će se Osijek u trećem kvartalu ove godine prijaviti na javni poziv u sklopu Nacionalnog plana oporavka i otpornosti Ministarstva turizma kako bi dobio novac za nastavak obnove osječke Copacabane. "Želja nam je iz tog projekta povući što više sredstava tako da ne opterećujemo naše građane i gradski proračun", izjavio je Ivan Radić te podsjetio kako ova gradska uprava sličan model primjenjuje i u drugim velikim projektima tako da Osijek jedini među velikim gradovima nije podizao cijene komunalnih usluga.


Osječko-baranjski župan Ivan Anušić na otvorenju je uzjavio kako Kopika ne izgleda kao javno kupalište nego kao luksuzni resort na moru. "Zajedničkim snagama, suradnjom, strateškim razmišljanjem i razumijevanjem dižemo standard života građa Osijeka i Osječko-baranjske županije koristeći fondove Europske unije", izjavio je Anušić te najavio brojne buduće projekte.


Prvi skok u olimpijski bazen omogućen je mladim plivačima Plivačkog kluba Osijek koji će konačno u ljetnim mjesecima moći trenirati u pravim uvjetima i na stazi na kakvoj se pliva na velikim natjecanjima. Želja im je, dakako, da Osijek dobije i zatvoreni olimpijski bazen kako bi se moglo trenirati u kvalitetnim uvjetima tijekom cijele godine. 

Prilog s otvorenja osječke Kopike

Galerija
Kopika, Foto: Grad Osijek/HRT Radio Osijek
Kopika, Foto: Grad OSijek/HRT Radio OsijekKopika, Foto: Davor Lončarić/HRT Radio OsijekKopika, Foto: Davor Lončarić/HRT Radio OsijekOlimpijski bazen, Foto: Davor Lončarić/HRT Radio Osijek

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.