Hrvatski radio

Radio Osijek

Osijek: "Zaštita prirode u poljoprivredi" posvećena ptici pčelarici

21.11.2018.

13:51

Autor: Radio Osijek

Merops apiaster / žuta pčelarica (ilustracija)

Merops apiaster / žuta pčelarica (ilustracija)

Foto: - / -

Javna ustanova Agencija za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima na području Osječko - baranjske županije sudjelovat će u EU projektu Interreg Hrvatska - Srbija kojemu je cilj istraživanje i zaštita ptica pčelarica na prekograničnom području rijeka Drave i Dunava.

U sklopu priprema, radionica pod nazivom "Zaštita prirode u poljoprivredi" na Fakultetu agrobiotehničkih znanosti u Osijeku spojila je ekološke proizvođače i predavače koji su im približili ptice pčelarice. Ravnatelj Agencije za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima na području Osječko - baranjske županije Davor Mikulić istaknuo je kako je - radi uspostave suživota i očuvanja biološke ravnoteže - cilj radionice spojiti ptice pčelarice i pčelare da im ova strogo zaštićena vrste ptica ne bi nanosila izravnu štetu, jer se hrane kukcima koje love u letu.  Projekt vrijedan oko dva milijuna eura među ostalim predviđa nabavku opreme za monitoring pčelarica, čija se staništa nalaze na obalama Drave i Dunava. 
Projekt zaštite ptice pčelarice na prekograničnom području,
kako je pojasnio ravnatelj Mikulić, potaknuo je  Javnu ustanovu na organizaciju radionice zajedno sa JUPP Kopački rit, Fakultetom agrobiotehničkih znanosti, Upravnim odjelom za poljoprivredu Osječko - baranjske županije i Županijskim savezom pčelara.

Pčelarice su, osim hrvatskim zakonima, zaštićene i Konvencijom o zaštiti europskih divljih vrsta i prirodnih staništa (Bernska konvencija) te EU Direktivom o očuvanju divljih ptica. Zabranjeno je namjerno ubijanje i uništavanje njihovih gnijezda, a u Hrvatskoj novčana kazna za ubijanje jedne pčelarice iznosi 5400 kuna.

Upravni odjel za poljoprivredu Osječko - baranjske županije predstavio je Mjere potpora iz Programa ruralnog razvoja Republike Hrvatske i Programa potpora poljoprivredi i ruralnom razvoju Osječko- baranjske županije.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.