Hrvatski radio

Radio Osijek

Osijek: Završena energetska obnova poslovne zgrade HZMO i HZZO

30.06.2020.

13:31

Autor: Radio Osijek/mp

foto: HRT/mp

foto: HRT/mp

Foto: - / -

Vrijednost projekta energetske obnove iznosi 8,3 milijuna kuna, a 60 posto (5 milijuna kuna) tog iznosa nepovratna su sredstva iz EU izvora. Preostali dio sredstava su, proporcionalno vlasničkom udjelu, osigurali HZMO i HZZO, istaknuto je na završnoj konferenciji.

Četverokatna zgrada u Ulici kralja Zvonimira 1 u Osijeku izgrađena je 1969. godine i od tada je koriste službe Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje i Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje. Ratne 1991./92. godine zgrada je pretrpjela znatna oštećenja, djelomično je popravljana, no rad nije prestajao ni u trenucima najveće agresije na grad.

Dotrajalost zgrade i niz drugih problema poput nedostatka dizala godinama otežavali su svakodnevni rad zaposlenika HZMO-a i HZZO-a, ali i uvjete pod kojima stranke ostvaruju svoja prava. Zbog toga, kao i otvaranja mogućnosti korištenja bespovratnih sredstava Europske unije, predstojnica HZMO Područne službe Osijek Biljana Tuševski u suradnji s Odjelom za gospodarenje nekretnina HZMO-a inicirala je hitnu izradu projekta Energetske obnove poslovne zgrade HZMO i HZZO u Osijeku. Projekt je prijavljen na natječaj Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja, koje je 16. travnja 2018. godine donijelo Odluku o dodjeli bespovratnih sredstava za njegovu realizaciju. Prihvatljiva vrijednost projekta je 8.290.742,50 kuna, od kojih je Ministarstvo iz sredstava Europskog fonda za regionalni razvoj bespovratno dodijelilo 5.021.664,25 kuna - istaknuto je na završnoj konferenciji projekta energetske obnove poslovne zgrade Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje i Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje u Osijeku.

Projektom energetske obnove zgrade HZMO i HZZO u Osijeku obuhvaćena je obnova pročelja, vanjske stolarije, ugradnja dizala, obnova krovišta, uređenje podruma, uređenje i povezivanje prostora trećeg i četvrtog kata zgrade. S tehničkim detaljima projekta okupljene je upoznao direktor zagrebačke tvrtke Graditelj svratišta d.o.o. Darko Ojvan. Na konferenciji ispred obnovljene zgrade u Ulici kralja Zvonimira, uz predstavnike Ministarstva rada i mirovinskog sustava, HZMO-a, HZZO-a i izvođača radova, pročelnica županijskog Upravnog odjela za investicije i fondove EU Nataša Tramišak podsjetila je da Osječko-baranjska županija vodi po ulaganjima u energetsku obnovu u Hrvatskoj.

 

 

 

 

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.