Hrvatski radio

Radio Osijek

Osječke osnovne škole spremne su za razrednu nastavu

22.05.2020.

14:51

Autor: Radio Osijek / KI

foto Radio Osijek / KI

foto Radio Osijek / KI

Foto: - / -

Sve osječke osnovne škole od ponedjeljka 25. svibnja spremne su za razrednu nastavu, a svi tehničko-higijenski uvjeti ispunjeni su prema uputama Zavoda za javno zdravstvo - zaključeno je na današnjoj koordinaciji ravnateljica i ravnatelja osnovnih škola Grada Osijeka.

Zamjenica gradonačelnika Osijeka Žana Gamoš pozvala je roditelje školaraca od 1. do 4. razreda da ih pošalju u školu: "Unatoč tomu što je dolazak djece obavezan u školu od ponedjeljka, te da je obrazovanje obvezno i više nema neopravdanih isprika za nedolazak, ovim putem upućujem poziv roditeljima da bez straha i sa sigurnošću pošalju svoju djecu u škole. Posebice jer su sada mjere puno jednostavnije za primjenu u praksi od onih koji smo dobili kao preporuke 11. svibnja. Dakle, djeca mogu sama dolaziti u škole, roditelji ne moraju potpisivati izjavu u školama i smo sve prilagodili preporukama Zavoda za javno zdravstvo. Ono što me uistinu veseli i ono što iskreno nisam očekivala je veliki odziv što pokazuje veliko povjerenje roditelja u gradu Osijeku. Dokaz je broj roditelja koji su potvrdili dolazak, odnosno povratak čak 80 do 90% djece u škole od ponedjeljka", rekla je dogradonačelnica Gamoš.

U ime ravnatelja osječkih osnovnih škola, u programu Radio Osijeka, ravnateljica Osnovne škole Svete Ane Emina Šinka dodala je kako se svi raduju povratku u učionice: "Smatram da su naša djeca, naši roditelji i naši učitelji željno čekali ovaj trenutak i kako mu se svi istinski raduju. Djeca što će vidjeti konačno svoje prijatelje i učiteljice kojih su se doista poželjeli i u više navrata im tako i pisali, učiteljice koje se raduju što će konačno vidjeti svoje učenike koji su veliki dio njihovog života i to iznimno važan dio njihovog života i poziva kojem su se posvetile. Jednako tako i roditelji koji će imati priliku svojoj djeci omogućiti bolju socijalizaciju, bolji psihofizički razvoj jer škola je mjesto na kojemu djeca trebaju biti i na kojemu se djeca osjećaju najbolje", rekla je Šinka.

Kako je istaknuto, od ponedjeljka će redovito funkcionirati i prijevoz školske djece kojima je on potreban. U proteklom su razdoblju škole imale i dodatne troškove zbog prilagodbe učionica i prostorija te nabavke higijenskih potrepština, a Grad Osijek će preuzeti sve takve financijske obveze i troškove nastale prilagodbom naputcima. Žana Gamoš naglasila je i kako od ponedjeljka kreće i produženi boravak, a roditelji koji koriste tu uslugu neće ju morati platiti za svibanj. Školska kuhinja također kreće redovito, a svi prostori su prilagođeni po naputcima. Tjelesna i zdravstvena kultura održavat će se na vanjskom prostoru, djeca mogu samostalno dolaziti u školu, a roditelji neće morati potpisivati izjave.

Žana Gamoš i Emina Šinka

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.