Hrvatski radio

Radio Osijek

Osječki Crveni križ najuspješniji

20.02.2014.

12:54

Autor: Krunoslav Inhof

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Prema mnogim pokazateljima Gradsko društvo Crvenoga križa Osijek najuspješnije je u Hrvatskoj, a samo neki od njih su: 8.324 prikupljene doze krvi, 59.125 obroka u Pučkoj kuhinji, 15.526 sati volonterskog rada i 286 provedenih različitih aktivnosti i manifestacija.

Gradsko društvo Crvenoga križa Osijek najuspješnije je od 130 društava u Republici Hrvatskoj - istaknuo je, među ostalim, predsjednik Hrvatskog crvenog križa Josip Jelić na današnjoj prezentaciji provedenih aktivnosti u 2013. godini. Dodao je kako je osječki Crveni križ jedino društvo koje prezentira svoj godišnji rad, a broj projekata koji provode je najveći je u Hrvatskoj. U prilog tomu ide odlična suradnja s lokalnom zajednicom i Sveučilištem, a iz godine u godinu broj volontera koji surađuju na projektima sve je veći.

Prošla je godina bila slavljenička za Crveni križ jer je obilježeno 150 godina Međunarodnog pokreta Crvenog križa i Crvenog polumjeseca, 135 godina Hrvatskog Crvenog križa, 60 godina darivanja krvi u organizaciji Hrvatskog Crvenog križa, 60 godina od osnivanja Terenske jedinice u Osijeku, te 20 godina od priznanja i ravnopravnog članstva Hrvatskog Crvenog križa u Međunarodnoj federaciji. Kako bi se primjereno i obilježile sve ove obljetnice predstavljena je i monografija "Povijest Crvenog križa u Osijeku", a za doprinose na području humanitarnih djelatnosti i volonterizma primili su i javno priznanje Pečat grada Osijeka.

Predsjednik GD Crvenog križa Osijek Marko Đukić napomenuo je kako je 2013. godina po mnogo čemu bila rekordna, pa je tako prikupljeno 8.324 doze krvi pri čemu se pozivima odazvalo 14% više davatelja, a preko 5% je novih. Prošle je godine podijeljeno 59.125 obroka kroz Pučku kuhinju, ostvareno je 15.526 sati volonterskog rada i ukupno provedeno čak 286 različitih aktivnosti i manifestacija.

Svake godine osječki Crveni križ uvodi nove programe, pa su tako 2013. organizirani: "Tečaj trajne izobrazbe liječnika" i prvi desetodnevni kamp "Terapijski pristup pretilosti". Provedeni su i brojni drugi projekti poput "YES" kampa, "Studenti u akciji", "Obuka neplivača", "Škola u prirodi"...

Istaknuta je i izvrsna suradnja sa lokalnom zajednicom i potpora koju osječki Crveni križ ima od Grada Osijeka. U prošloj je godini tako iz proračuna za Crveni križ izdvojeno 900.000 kuna, u ovoj godini iznos će biti povećan na milijun i 200 tisuća. Zamjenik gradonačelnika Vladimir Ham rekao je kako se povećanje najviše odnosi Pučku kuhinju. Napomenuto je i kako je suradnja sa Osječkim sveučilištem izvrsna, pa je tako predsjednik Savjeta za razvoj "GDCK Osijek" i rektor Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera Željko Turkalj istaknuo suradnju kod darivanja krvi. Tako je zabilježeno preko 11% mladih u ukupnome broju darivatelja krvi, a osim toga velik se broj studenata uključuje u volonterski rad. Za pohvalu je i podatak kako je 80-ak studenata prošlo obuku kako bi se aktivno uključili u rad Crvenoga križa.

Od planova za 2014. godinu istaknut je projekt Međunarodne razvojne pomoći odobren od Vlade Republike Hrvatske kroz koji će se predstavnici Crvenoga križa iz Afganistana, Maroka, Tunisa, Palestine i Egipta u Centru za edukaciju u Orahovici obučiti za trenere Prve pomoći. Nakon toga stečena će znanja dalje prenositi u svojim zemljama kako bi pripremili ljude za eventualne katastrofe.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.