Hrvatski radio

Radio Osijek

Osječko-baranjski HDZ protiv monetizacije autocesta

28.08.2014.

11:56

Autor: Iva Fijala

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Kako to da će strancima upravljanje autocestama biti profitabilno, a Hrvatskoj nije, upitali su na današnjoj konferenciji za novinare članovi osječko-baranjskog HDZ-a.

HDZ upozorava na loša iskustva s rasprodajom brojnih hrvatskih tvrtki čije posljedice osjećamo i danas. Protive se najavljenoj monetizaciji autocesta koje su već izgradili i platili hrvatski građani jer će ona donijeti otpuštanje radnika i više cestarine, što možemo, napominjetajnik županijskog HDZ-a Ivan Radić, napraviti i sami te tako uspješno upravljati i zarađivati na našim autocestama.
Hrvatske autoceste vlasništvo su hrvatskih građana koji ih već godinama plaćaju kroz cestarine, PDV, trošarine, u cijeni goriva te pri registraciji vozila, podsjeća tajnik HDZ-ova Odbora za gospodarstvo Goran Soldo. Hrvatska treba partnere za izgradnju novih vrijednosti, a davanje u koncesiju autocesta neće potaknuti gospodarski rast.
Povećanjem cestarina doći će do preusmjeravanja prometa na lokalne, županijske i državne ceste koje moramo dodatno održavati, upozoravaju iz HDZ-a. Umjesto monetizacije postojećih autocesta, predsjednik osječko-baranjskog HDZ-a Ivan Anušić predlaže da pronađemo strane ulagače za, primjerice, završetak Koridora Vc, izgradnju nizinske pruge Rijeka-Zagreb kao i kanala Dunav-Sava pa im te objekte, nakon što ih izgrade, damo u koncesiju i na 100 godina.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.