Hrvatski radio

Radio Osijek

Oslikan mural u znak sjećanja na Josipa Reihla - Kira

21.07.2016.

11:05

Autor: Radio Osijek/ Amoreta Bajto

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U znak sjećanja na Josipa Reihla-Kira, načelnika osječke policije koji je poginuo u ljeto 1991. godine, ovih je dana na napuštenom osječkom zidu naslikan mural „Rhythm of the saints / If I have weaknesses, don't let them blind me“ nazvan po pjesmi Paula Simona.

Mural je nastao uz finacijsku podršku Europske unije, u okviru IPA projekta „Geometar jednakosti“. Za sadržaj je isključivo odgovoran Centar za mirovne studije i ne može se smatrati službenim stavom Europske unije i Ureda Vlade Republike Hrvatske za udruge.Autor murala je renomirani hrvatski umjetnik Lunar. Nastao je na poziv Centra za mirovne studije u suradnji s obitelji Reihl-Kir, a s ciljem trajnog i svakodnevnog sjećanja na tri ključne vrijednosti koje je Josip Reihl-Kir objedinio – mirotvorstvo, suradnju i nenasilje. Mural simbolizira stablo koje se probija kroz katove teško oštećene zgrade i označava osobu koja se poštenim radom i iskrenim nastojanjem probija kroz prepreke. Nalazi se na napuštenoj zgradi koja je nekad bila Poljoprivredni fakultet, a ujedno je i mjesto s kojeg je Reihl-Kir zadnji put otišao iz Osijeka živ. Dodatno, u ratno vrijeme, to je bila crta razgraničenja.

„Svjestan sam da živi svijet pokreće stalna napetost između dobra i zla, života i smrti, kako god to nazvali. Čovjek bi tu trebao biti iznimka pa ipak većinom to nije. U takvom svijetu osjećam neizmjerno poštovanje prema nenasilnim ljudima, koji žive i doprinose zajednici, a u teškim trenucima na svoja leđa prihvate breme koje većina ignorira. Dobronamjerni i hrabri ljudi su rijetkost u svijetu nevjerojatne okrutnosti, manipulacije, pohlepe, površnosti i sebičnosti. Svjestan sam da crtanje jednog murala ne može puno promijeniti, ali drago mi je ako poruku netko vidi i razumije. Čast mi je što sam imao priliku napraviti mural posvećen čovjeku kakav je Josip Reihl-Kir“, istaknuo je umjetnik Lunar.

/priopćenje Daniela Žagar, fotografije Samir Kurtagić/

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.