Hrvatski radio

Radio Osijek

Otkazi u Hrvatskim šumama!?

07.04.2014.

18:46

Autor: Krunoslav Inhof

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Nakon što su iz Hrvatskih šuma najavili restrukturiranje koje predviđa 500 do 700 djelatnika viška, izvanredni sastanak održalo je GSV Vukovarsko-srijemske županije.

Naime, prema dopisu upućenom Vukovarsko - srijemskom županu i predsjedniku GSV-a Boži Galiću iz Hrvatskih šuma, Hrvatskog šumarskog društva, Udruge dragovoljaca i veterana DR-a Hrvatskih šuma Podružnice Vinkovci i Radničkog vijeća Uprave šuma Podružnica Vinkovci u vrlo kratkom vremenu bi, u sklopu procesa restrukturiranja, samo u podružnici Vinkovci bez posla moglo ostati gotovo stotinjak inženjera, tehničara i administrativnog osoblja. Navedeno je također kako je u zadnje dvije godine u Hrvatskim šumama kroz proces poticajnih otpremnina prestao radni odnos za 100-tinjak radnika.

Na nova najavljena otpuštanja Vukovarsko - srijemski župan Božo Galić izrazio je veliko nezadovoljstvo, posebice jer je poslovanje Uprave šupa Podružnice Vinkovci pozitivno, a gubici i radna mjesta u drugim podružnicama pokrivana su upravo novcem iz Vinkovačke.

Kako je istaknuo voditelj UŠP Vinkovci Zlatko Cegledi proces restrukturiranja Hrvatskih šuma je već u tijeku, a brojke o kojima se govori su nerealne i nitko od zaposlenik neće ostati na ulici. Dodao je kako se samo restrukturiranje tiče režijskog, a ne proizvodne radnike, te da će optimizacija ukupnoga broja radnika Hrvatskih šuma ići u tom smijeru.

Drukčije pak tvrdi predsjednik najvećeg sindikata u Hrvatskim šumama-Hrvatskog sindikata šumarstva Željko Kalauz koji je naglasio kako ima saznanja da će Nadzorni odbor Hrvatskih šuma već tijekom ovog tjedna razmatrati prijedlog uprave društva o restrukturiranju, a koji predviđa otpuštanje većeg broja radnika. Također je naglasio nelogičnost da Podružnice koje imaju najbolje rezultate moraju otpustiti i najveći broj zaposlenih, te da postoje drugi načini za poboljšanje poslovanja. Kalauz je napomenuo kako će Hrvatski sindikat šumarstva Nadzornom odboru Hrvatskih šuma uputiti dopis u kojemu će tražiti širu raspravu o problemu u koji bi bila uključena struka, te na taj način doći do najboljeg rješenja.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.