Hrvatski radio

Radio Osijek

Otkrivanjem spomenika "Ovčara" počelo obilježavanje Dana logoraša

13.08.2022.

21:08

Autor: Davor Lončarić / HRT Radio Osijek

Spomenik Ovčara

Spomenik Ovčara

Foto: Davor Lončarić / HRT Radio Osijek

Na cesti koja vodi prema masovnoj grobnici na Ovčari danas je otkriven spomenik „Ovčara”, rad Dubravka Duića. Nastao je na inicijativu Daniela Rehaka, nedavno preminulog predsjednika Hrvatskog društva logoraša srpskih koncentracijskih logora, a otkriven je uoči sutrašnjeg Dana logoraša, odnosno obilježavanja 30. obljetnice velike razmjene ratnih zarobljenika u Nemetinu kod Osijeka.

Dubravko Duić - Dunja bio je među zatočenicima srpskih logora i vukovarski branitelj. "Nama je sutra rođendan, dan najveće razmjene u Nemetinu i odlučili smo da damo poklon obiteljima ljudi koji su ovdje ubijeni", rekao je uoči otkrivanja spomenika.

"Spomenik će biti putokaz prolaznicima do mjesta najvećeg zločina u Domovinskom ratu", kazao je predsjednik Hrvatskog društva logoraša srpskih koncentracijskih logora Zdravko Komšić te podsjetio kako je na Ovčari ekshumirano 200 žrtava iz masovne grobnice, od kojih šest još nije identificirano. I on se, kao logoraš, prisjetio 14. kolovoza 1992. godine i velikog dočeka koji su zatočenicima srpskih logora pripremili Osječani na središnjem trgu.

Spomenik Ovčara otkrili su Tomislav Bamugartner, otac jedne od najmađih žrtava Ovčare i Valentina Rehak, kći Daniela Rehaka. Mladi Tomislav Baumgartner radio je u vukovarskoj bolnici do posljednjeg dana i doživio je tragičnu sudbinu brojnih ranjenika, bolesnika i drugih koji su odvedeni na najveće stratište na Ovčari.

Kći Daniela Rehaka, Valentina, odlučila je studirati pravo. Izjavila je kako i ona i cijela njena obitelj želi nastaviti očevim stopama - boriti se za pravdu i zaštitu žrtava Domovinskog rata. Istaknula je kako je život u Vukovaru danas lijep, drugačiji od onoga što ističu mnogi mediji, ali sve ono što se događalo tjiekom Domovinskg rata nikada se neće i ne smije zaboraviti. 

Spomenik je blagoslovio vukovarski gvardijan, fra Ivica Jagodić, a među uzvanicima su bili Špiro Janović, državni tajnik u Ministarstvu hrvatskih branitelja, vukovarsko-srijemski župan Damir Dekanić i zamjenik gradonačelnika Vukovara Filip SUšac. 

14. kolovoza 1992. godine u Nemetin je stiglo 714 zatočenika srpskih logora, koji su čak devet mjeseci bili zlostavljani i zatočeni. Taj se dan u Hrvatskoj obilježava kao Dan logoraša.


Poslušajte izjave Zdravka Komšića, Špire Janovića, Valentine Rehak i Dubravka Duića.

Ovčara spomenik

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.