Hrvatski radio

Radio Osijek

Otok: sjećanje na poginule zrakoplovce

02.12.2014.

17:29

Autor: Radio Osijek/Hrvatski radio Vukovar

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U spomen na pilote Marka Živkovića i Mirka Vukušića te padobrance Antu Plazibata i Radu Grivu i ove je godine 2. prosinca, na dan njihove pogibije u Otoku održana prigodna komemoracija.

"U čast hrvatskim vitezovima koji su dali svoje živote za slobodno hrvatsko nebo i ravnicu", zapisano je na spomeniku podignutom u središtu Otoka, u kojemu su prije 23 godine poginula četvorica hrvatskih zrakoplovaca.

Riječ je o pripadnicima Prvoga samostalnog zrakoplovnog voda Osijek, ustrojenog na početku Domovinskog rata i poznatijeg pod ratnim nadimkom Crne vrane, koji su pomoću poljoprivrednih i sportskih zrakoplova dostavljali pomoć opkoljenim dijelovima Slavonije te čak i borbeno djelovali, rabeći pritom i izvorni hrvatski izum tzv. bojler-bombe. Jedan takav let četvorica pripadnika voda nisu preživjela. Hrvatske zrakoplovce oborila je protuzračna obrana bivše jugovojske, a njihov posljednji borbeni zadatak bio je u noći kada su srušili most na rijeci Bosut kod Nijemaca.
Na središnjem otočkom trgu brojna su izaslanstva polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća odala  počast tim pionirima Hrvatskog ratnog zrakoplovstva. Uz članove obitelji i suborce poginulih zrakoplovaca, predstavnike grada i županije, kao i braniteljskih udruga, žrtvama su se poklonili i predstavnici OSRH-a predvođeni zapovjednikom HRZ-a i PZO-a generalom Draženom Šćurijem.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.