Hrvatski radio

Radio Osijek

Otvoren dunavski nasip Budžak

17.10.2014.

13:11

Autor: Ksenija Zelenić/HINA

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Ministar Tihoir Jakovina otvorio je nasip Budžak i pustio u pogon pročistač otpadnih voda Donjeg Miholjca. Vrijednost izgrađenog nasipa je 2.214.000,00 kuna te je ova investicija jedna od kapitalnih ulaganja Hrvatskih voda u sustav obrane od poplava. Radovi na uređaju za pročišćavanje otpadnih voda u Donjem Miholjcu obuhvaćali su rekonstrukciju, dogradnju i sanaciju uređaja, a sufinancirani su sredstvima Hrvatskih voda i Grada Donjeg Miholjca.

U vukovarskom naselju Budžak danas je svečano otvoren izgrađeni dunavski nasip koji u dužini 492 metara štiti od visokih voda Dunava i Vuke trostitnjak stanovnika toga dijela Vukovara koji je tijekom poplava koje su u posljednjih devet godina u tri navrata prijetile Vukovaru, bio među najugroženijim dijelovima grada.

 
Nasip su simboličnim presjecanjem vrpce otvorili ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina i vukovarski gradonačelnik Ivan Penava, koji su potom i obišli nasip, u pratnji brojnih uzvanika, među kojima se nalazio i generalni direktor Hrvatskih voda Ivica Plišić kao i zamjenik vukovarsko-srijesmkog župana Željko Cirba."Ovo je značajna investicija. Ovdje je tijekom poplava 2006., 2008. i 2013. godine bilo jedno od kritičnih mjesta i to smo mjesto detektirali kao jedno od najugroženijih. Nasip smo napravili profesionalno u najkraćem mogućem roku i sigurni smo da u ovom dijelu Vukovara više nećemo imati one zečje nasipe uz angažman velikog broja ljudi i tehnike", izjavio je nakon obilaska nasipa ministar Tihomir Jakovina dodajući kako Hrvatske vode godišnje u izgradnju novih nasipa investiraju oko 150 milijuna kuna.

Na pitanje novinara kada se može očekivati završetak obnove razrušenih dijelova savskog nasipa kod Gunje i Račinovaca u županjskoj Posavini, Jakovina je odgovorio kako se radovi na tom području odvijaju očekivanom dinamikom, iako vrijeme izvođačima radova ne ide na ruku. "Ne zanima me i ne inizistiram da radovi budu gotovi sedam ili deset dana prije ili poslije. Želimo napraviti kvalitetan posao sa svim onim zahtjevima struke i nadzora koji su postavljeni. Imali smo ogromnu katastrofu ove godine i ne možemo si dozvoliti da za par godina ponovno imamo problema s tim nasipom", rekao je Tihomir Jakovina.Generalni direktor Hrvatskih voda Ivica Plišić rekao je da je izgradnja dunavskog nasipa Budžak započela prošle, a završila u travnju ove godine. Radovi su koštali nešto više od 2,2 milijuna kuna. Plišić je također naveo kako je na području Hrvatske u tijeku izgradnja i rekonstrukcija ukupno 30-tak kilometara nasipa. Na pitanje novinara o financijskoj isplativosti izgradnje nasipa u Budžaku, kazao je kako su troškovi prošlogodišnje obrane od poplave koja je prijetila Budžaku iznosili 200.000 kuna.
Ministar Tihomir Jakovina boravit će danas i u Donjem Miholjcu, gdje će u rad pustiti uređaj za pročišćavanje otpadnih voda, u čiju je izgradnju uloženo nešto više od 33 milijuna kuna, pri čemu su Hrvatske vode osigurale 31,5 milijuna kuna, a preostala potrebna sredstva Grad Donji Miholjac. Radovi su trajali od 2008. do 2013. godine, a izvela ih je tvrtka Siemens.
Uređaj je projektiran s maksimalnom uštedom električne energije, niskim troškovnim održavanja, odličnim radnim performansama, jednostavnim upravljanjem putem automatske kontrole i mogućnošću jednostavne nadogradnje u slučaju potreba za povećanjem kapaciteta (hidrauličkih i organskih onečišćenja) otpadnih voda. Kapacitet uređaja je 8000 ES te se može, po potrebi, proširiti na 12.000 ES.                

 

 

 

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.