Hrvatski radio

Radio Osijek

Ove godine počinje gradnja Prve gimnazije u Osijeku

02.01.2019.

11:08

Autor: Radio Osijek

fotografija iz priopćenja OBŽ

fotografija iz priopćenja OBŽ

Foto: - / -

U proračunu Osječko - baranjske županije za 2019. godinu osigurano je tri milijuna kuna pod stavkom “Prva gimnazija Osijek“. Vrijednost izrade projektne dokumentacije za koju se sklapa ugovor iznosi 2 525 000 kuna, a planirana ukupna vrijednost investicije iznosi 54 milijuna kuna.

"Godina koja je na izmaku, za Osječko-baranjsku županiju bila je iznimno plodonosna u projektnom smislu. Intenzivnim radom stručnih službi Županije i župana Ivana Anušića, nametnula se kao vodeća u Hrvatskoj u nizu projekata. Jedan od značajnijih je izgradnja I. gimnazije u Osijeku, a prije nekoliko dana potpisani su i ugovori za izradu projektne dokumentacije. Time je napravljen još jedan korak dalje, pa se izgradnja očekuje tijekom iduće dvije godine.

U proračunu Osječko-baranjske županije za 2019. godinu osigurano je tri milijuna kuna pod stavkom “I. Gimnazija Osijek“. Naime, ove godine Osječko-baranjska županija (investitor) te Društvo arhitekata Grada Osijeka (provoditelj) proveli su anonimni javni natječaj za izradu idejnog urbanističko-arhitektonskog rješenja nove zgrade, s pripadajućom trodijelnom sportskom dvoranom i parternim uređenjem sa sportskim igralištima. Između zaprimljena 24 rada visoke kvalitete, Ocjenjivački sud jednoglasno je proglasio najboljim rad Studija „Mapa“ d.o.o. iz Rijeke, odnosno zajednički rad autora Maje Stanić, Vojka Stanića i Martine Vivode, za što su autori nagrađeni novčanom nagradom od 82.000,00 kuna. Uz prvi, nagrađena su još četiri rada.

Nagrađeni radovi bili su izloženi u prostorima Građevinskog fakulteta u Osijeku, čime je omogućeno da se javnost upozna s pristiglim arhitektonsko-urbanističkim rješenjima nove zgrade I. gimnazije i njene interpolacije u gradsko urbano tkivo, a 14. prosinca 2018. godine župan Ivan Anušić i autori prvonagrađenog rada potpisali su ugovor o izradi potrebne projektne dokumentacije temeljem koje će se ishoditi građevinska dozvola, što se očekuje u proljeće 2019. godine, a potom počinju pripremni i građevinski radovi.

Nova zgrada I. Gimnazije planirana je između Gornjeg grada i Retfale, u neizgrađenom prostoru koji je nekada bila granica urbanog i ruralnog, stvarna granica na kojoj se ulazilo u grad. Lokacija se nalazi uz prometno jaku Strossmayerovu ulicu s četiri prometna traka, obostranim javnim tramvajskim prometom, biciklističkom stazom i pločnikom.

Predloženim idejnim rješenjem tlocrtna površina I. Gimnazije s trodijelnom školskom dvoranom iznosit će 4.286 m², a ukupna bruto površina svih zatvorenih prostora bit će oko 7.700 m². I. gimnaziju u Osijeku danas pohađa 564 učenika u 25 razrednih odjela, a zaposleno je 68 djelatnika od kojih je 59 profesora.

Osječko-baranjska županija tijekom 2019. godine planira još jednu značajnu investiciju u školsku infrastrukturu. S obzirom na izrazito loše stanje postojeće zgrade Srednje škole u Donjem Miholjcu koje predstavlja i sigurnosni problem za učenike i djelatnike škole, kao i nepostojanje sportske dvorane i sportskih terena, na sastanku u Vladi Republike Hrvatske dogovorena je izgradnja nove Srednje škole. Sva dokumentacija predana je Ministarstvu znanosti i obrazovanja koje će provesti postupak javne nabave. Izgradnju škole vrijedne oko 60.000.000,00 kuna sufinancirati će Ministarstvo znanosti i obrazovanja, Osječko-baranjska županija i Grad Donji Miholjac. U Proračunu 2019. za navedenu investiciju planirana su sredstva u iznosu od oko 20.000.000,00 kuna", kaže se u priopćenju OBŽ.

 

 

 

-

-

Foto: - / -

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.