Hrvatski radio

Radio Osijek

Pandemija kao simptom

24.02.2023.

19:20

Autor: HRT Radio Osijek/priopćenje

prof.dr.sc. Hrvoje Jurić

prof.dr.sc. Hrvoje Jurić

Foto: M.Kralj / Radio Osijek

U sklopu internog znanstvenoistraživačkog projekta Filozofskog fakulteta u Osijeku „Društva i bolesti: odgovori na zdravstvene krize u modernoj i suvremenoj povijesti“ predavanje „Pandemija kao simptom” održao je prof. dr. sc. Hrvoje Jurić s Filozofski fakultet Sveučilišta u Zagrebu.

Na predavanju se oslanjao prije svega na svoju knjigu Pandemija kao simptom objavljenu u veljači 2021. u kojoj piše o problematici pandemije koronavirusa, i to kako retrospektivno tako i s pogledom na postpandemijsku budućnost. Autorova je teza da je pandemija koronavirusa, skupa sa svojim posljedicama, epohalnih razmjera ali nam u biti ne ispostavlja ništa novo, nego samo uvećane i pojačane negativne trenutke suvremene globalne civilizacije, kulture i društva. Pandemija tako nije samo stvar bolesti izazvane određenim virusom nego je i simptom dubljih globalno-društvenih bolesti. Uzimajući u obzir neka znanstvena i književna djela koja mogu biti od pomoći u osvještavanju i konceptualiziranju pandemijske situacije, Hrvoje Jurić analizira medicinske, političke, etičke, pravne, socijalne i kulturne dimenzije krize, a osobitu pozornost posvećuje problematici digitalizacije, obrazovanja i rada.

Hrvoje Jurić profesor je na Odsjeku za filozofiju Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu gdje predaje etiku i bioetiku. 

/iz teksta organizatora/  

prof.dr.sc. Hrvoje Jurić

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.