Hrvatski radio

Radio Osijek

Penava: Bit ću gradonačelnik svih Vukovaraca!

30.06.2014.

14:39

Autor: Davor Lončarić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Nakon pobjede na izborima za gradonačelnika Vukovara i prospavane noći, Ivan Penava (HDZ) je poručio kako će biti gradonačelnik svim građanima Vukovara, pa i onima koji nisu glasovali za njega. Prvi će mu potez biti- besplatni udžbenici za osnovnoškolce.

Čelnici vukovarskoga HDZ-a i pobjednik u drugom krugu vukovarskih izbora danas su održali konferenciju za novinare. Ivan Penava, koji bi trebao preuzeti ured gradonačelnika u srijedu, zahvalio je svim biračima koji su mu dali glas, pa i onima koji to nisu učinili uz poruku da će biti gradonačelnik svih građana Vukovara. Ponovio je stav kako je dvojezičnost u Vukovaru uvedena na silu i uz kršenje zakona te da će razgovorima nastojati riješiti taj problem koji, po njemu, nije gradski prioritet. "Najvažnije je otvaranje radnih mjesta te sprječavanje odlaska mladih ljudi iz grada", izjavio je novi gradonačelnik Vukovara. "Bivša je vlast imala u rukama Zakon o Vukovaru koji omogućuje brojne pogodnosti poduzetnicima, no ni taj alat nije bio dovoljan lošem majstoru da nešto napravi", rekao je Ivan Penava. Najavio je jednokratnu pomoć novim obrtnicima od 10.000 kuna te oslobađanje od plaćanja komunalnih doprinosa na  godinu dana. Predstavio je i projekt "Grad, to ste vi" u kojem će svaki proizvod proizveden u Vukovaru biti posebno obilježen, a gradska će vlast učiniti sve da se paleta tih proizvoda probije u trgovačke lance i time omogući razvitak vukovarskog gospodarstva. 

Predsjednik vukovarskog HDZ-a Damir Barna, gradonačelnik Ivan Penava, dogradonačelnici Marija Budimir i Marijan Pavliček

Izrazio je žaljenje zbog izjave premijera Zorana Milanovića da se ovakvim ishodom izbora grad vraća u 20. stoljeće. Rekao je kako bi i premijeru ovakav rezultat trebao biti jasna poruka što građani misle o aktualnoj Vladi.

Kao prvi potez najavio je besplatne udžbenike za sve male Vukovarce u osnovnim školama.

Međutim, novi gradonačelnik Vukovara svjestan je kako će za bilo koji, pa i prvi potez, morati imati potporu većine u gradskome vijeću te je pozvao sve stranke na razum kako bi se što prije utemeljilo gradsko vijeće, izglasao proračun i krenulo naprijed na korist svim građanima Vukovara. 

"HDZ do sada nije obavio nikakve razgovore s mogućim partnerima, a sve stranke pozivamo na razum", ističe Penava. 

Danas je u Vukovaru za novinare najtraženija osoba Slavica Jelinić (HDSSB) koja je ušla u gradsko vijeće Vukovara kao jedina vijećnica Saveza za Hrvatsku. Hoće li Ivan Penava i HDZ-ova koalicija imati većinu u gradskom vijeću Vukovaru ovisi upravo o njenoj potpori. Naime, HDZ-ova koalicija ima 10 vijećnika, SDP-ova koalicija 5, a koalicija triju srpskih stranaka također 5 vijećnika. Uz pretpostavku da bi se mogle dogovoriti SDP-ova i "srpska" koalicija bit će zanimljvo vidjeti kome će Slavica Jelinić osigurati natpolovičnu većinu od 11 vijećnika.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.