Hrvatski radio

Radio Osijek

Penava:"Budimo dostojanstveni i cijenimo žrtvu"

15.11.2014.

21:57

Autor: Ksenija Zelenić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Vukovarski gradonačelnik Ivan Penava apelirao je u subotu navečer na državne vlasti da zbog Vukovara i pijeteta na njegovu žrtvu prestanu, kako je rekao, s politiziranjem i stvaranjem napete atmosfere kroz medije, nego da pomognu da se 18. studenoga Dan sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. obilježi dostojanstveno i u miru.

"Tko će stajati u krugu bolnice, a tko neće i tko će zauzeti koje mjesto u koloni manje je važno", rekao je Penava na konferenciji za novinare. Istaknuo je kako će Vukovar 18. studenoga biti dobar domaćin, ali i izrazio nadu da će imati dobre goste. Najavio je da će on kao domaćin biti u krugu vukovarske bolnice kroz cijeli program tamošnje komemoracije. "Kao predstavnik grada Vukovara i organizator Kolone sjećanja podsjećam da je službeni program obilježavanja Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. godine objavljen prije nekoliko dana i pozivam sve građane koji osjećaju pijetet prema Vukovaru da se priključe obilježavanju na dostojanstven način", poručio je Penava.
Za medijske kalkulacije kako će proteći ovogodišnje obilježavanje Dana sjećanja rekao je kako u drugi red stavljaju Vukovar, njegovu žrtvu i doprinos koji je grad imao u Domovinskom ratu.
Novinare je zanimalo i ograđuje li se od proglasa Stožera za obranu hrvatskog Vukovara da se ne ide u krug bolnice. Penava je odgovorio da se na to pitanje ne želi odrediti, jer bi se u tom slučaju morao ograđivati od mnogo izjava, kako od Stožera, tako i "izjava političkih elita poput ministra branitelja i predsjednika Republike koji svu odgovornost za ono što će se eventualno dogoditi u Vukovaru prebacuju na grad Vukovar".
Naglasio je kako neće smijeniti Tomislava Josića, predsjednika Stožera, s mjesta predsjednika gradonačelnikova Savjeta za branitelje, jer to tijelo, kazao je, ima ingerencije u braniteljskim pitanjima, a Josićev ratni put neupitan. No, volio bi, naveo je, da ga je Stožer unaprijed izvijestio o svom istupu.
Upitan smatra li se izigranim od Stožera, gradonačelnik Penava je istaknuo kako mu je teško to gledati na takav način, jer bi se onda mogao upitati izigravaju li ga i institucije hrvatske države, primjerice Vlada "koja ne poštuje odluku Ustavnog suda da se u Vukovaru ne postavljaju dvojezične ploče".
Penava je ustvrdio kako je kao organizator Dana sjećanja postupio sukladno određenim zahtjevima koje organizacija ovakvoga događaja traže, a što se nije mijenjalo u odnosu na ranije godine, te da ne očekuje ugrožavanje sigurnosti skupa, što je i službena policijska procjena.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.