Hrvatski radio

Radio Osijek

Peticija vijećnika Možemo! za spas peticije

16.03.2023.

21:43

Autor: Radio Osijek/TM

Vijećnici stranke Možemo - Boris Kiš i Katarina Kruhonja

Vijećnici stranke Možemo - Boris Kiš i Katarina Kruhonja

Foto: Možemo! / -

Vijećnici osječkog Gradskog vijeća stranke Možemo! izvijestili su da su pokrenuli peticiju za spas peticije u Osijeku kao oblik neposrednog sudjelovanja građana. „Peticija je noga u vratima koja donekle čuva komunikaciju građana i političara”, uvjereni su vijećnici Katarina Kruhonja i Boris Kiš koji potpisuju izjavu za javnost. 

„Na 13. sjednici Gradskog vijeća peticija je u Osijeku praktički pokopana”, kažu u Možemo. Grad je propisao da za valjanost peticije treba skupiti 8816 potpisa (10% birača), što je gotovo nemoguće prikupiti ako se, primjerice, pokrene peticija za bolju rasvjetu kod dječjeg igrališta u nekoj kvartovskoj ulici. „Po svom karakteru, peticija je savjetodavna tj. jedino na što obvezuje je da se predmet peticije stavi na razmatranje Gradskom vijeću, tijelu koje donosi odluke”, ističu vijećnici stranke Možemo!. 

Iz Možemo traže da Gradsko vijeće razmatra i online peticije koje je potpisalo 800 građana koji žive, rade ili studiraju u Osijeku!

„Svaki peti stanovnik Osijeka je student. Studenti se voze javnim prijevozom, hodaju osječkim ulicama, bave se sportom… Potpisivali su peticiju protiv poskupljenja studentskih karata za javni prijevoz i uspjeli. Ali Grad je donio Odluku kojom se potpis studenta na peticiji ne računa”, kritiziraju Kruhonja i Kiš. 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.