Hrvatski radio

Radio Osijek

"Pjevajmo svojoj školi" - šezdeset godina Osnovne škole Retfala

05.06.2018.

10:52

Autor: Radio Osijek

Sportski program uz dan škole fotografija web stranica škole

Sportski program uz dan škole fotografija web stranica škole

Foto: - / -

"Pjevajmo svojoj školi" koncert je kojim će 60 godina rada obilježiti Osnovna škola Retfala. S ravnateljico Blaženkom Jelaš o tom je jubileju i proslavi razgovarala naša Leteća ekipa .

U prigodu  Dana OŠ "Retfala" u školskome holu predstavlja se projekt "Bivši učenici OŠ "Retfala" te se održava Olimpijada starih športova. Središnji dio proslave je koncert pod nazivom "Pjevamo svojoj školi", koji  se održava u Dječjem kazalištu "Branko Mihaljavić", a na kojem će nastupiti poznati hrvatski glazbenici, nekadašnji učenici te škole.

"U drugoj polovici 18. stoljeća spominju se prve škole u Retfali. Godine 1812. osnovana je pučka škola. U sljedećemu razdoblju u Njemačkoj Retfali djeluju Dječačka škola i Djevojačka učionica koje se kasnije ujedinjuju u jednu mješovitu koja je dobila novu jednokatnu zgradu u današnjoj Strossmayerovoj 179. U Mađarskoj Retfali sve do potkraj 19. stoljeća postoji Opća pučka škola kada se crkvena općina Mađarske Retfale uspjela izboriti za osnivanje konfesionalne (kalvinske) škole. 1932. ukinuta je kalvinska škola te se učenici u upućuju u retfalačku pučku školu. 1940. u okviru pučke škole počinje s radom odjel za djecu njemačke nacionalnosti koji je nastavu imao na njemačkom jeziku.  Nakon Drugoga svjetskoga rata osnovana je II. narodna četverogodišnja škola. Nastava je organizirana za hrvatske odjele u zgradi u Strossmayerovoj ulici te za jedan mađarski odjel u Petöfijevoj, u prostorijama bivše mađarske škole.  Kada je završena adaptacije stare zgrade retfalačke pučke škole 1957., osnovana je nova osmogodišnja OŠ „Vladimir Nazor“ spajanjem II. četverogodišnje i VII. osmogodišnje škole. Prve školske godine školu je pohađalo 993 učenika u 27 odjela.  Budući da se u sljedećemu razdoblju Retfala pojačano širila i naseljavala povećavao se i broj učenika, te je 1967. Retfala dobila još jednu školu, OŠ „Ivan Filipović“.  Uslijed nove organizacije  škola do tada samostalne  škole „Vladimir Nazor“ Osijek, „Ivan Filipović“ Osijek, „Braća Guštin“ Višnjevac i „25. maj“ Josipovac 1980. udružuju se OŠ „14. travanj“.  Porast broja učenika ponovno je aktualizirao problem nedostatka prostora. Nova školska zgrada sagrađena je i useljena 1985. te se za potrebe nastave škola „Vladimir Nazor“ koristila i starom i novom zgradom.  Promjene u društvu početkom devedesetih godina 20. st. odrazile su se i na organizaciju škola pa se 1991. OŠ „Vladimir Nazor“ osamostaljuje i mijenja naziv u OŠ „Retfala“.

U vrijeme Domovinskog rata nastavu nije bilo moguće održavati u Osijeku te su niži razredi OŠ „Retfala“ upućeni u Dom CK na Sljemenu, 5. i 6. u Jarovce, selo nedaleko od Bratislave u tadašnjoj Čehoslovačkoj, a 7. i 8. razredi smješteni su u Hrvatskom Židnju u Mađarskoj. Tijekom ratnih razaranja škola je pretrpjela materijalne i ljudske gubitke. Stara zgrada pogođena je 22. i 30. studenoga 1991. kada su ranjene nastavnice Ivanka Vukobrat  i Ružica Valinčić. Nova zgrada dobila je više pogodaka u minobacačkom napadu 11. svibnja 1992. Dana 12. prosinca 1991. u svojoj kući je poginuo učitelj Rudolf Šenk. Školska godina 1992./1993. bila je godina oporavka. Školski prostor bio je devastiran. Zgradu u Strossmayerovoj na korištenje je dobila Srednja poljoprivredna i veterinarska škola (iselit će tek 2005.). Dodatno opterećenje predstavljao je velik broj izbjeglica i prognanika koji su činili gotovo 20% od ukupnog broja učenika.

Učenici i nastavnici škole sudjeluju i u raznim projektima. Najznačajniji su svakako UNICEF-ovi programi Aktivno učenje i Odgoj za razvoj, toleranciju i suradnju i Odgoj za mir, a za uspješno okončan projekt Za sigurno i poticajno okruženje u školama od 2006. škola dobiva naziv Škola bez nasilja OŠ „Retfala“ danas pohađa 700 učenika u 28 odjela, od toga je 13 nižih i 15 viših. Na školi je ukupno 60 zaposlenih, a nastavnički zbor broji 42 djelatnika" 

/autor Danijel Jelaš/

 

plakat_ds-2-za-web.jpg

plakat_ds-2-za-web.jpg

Foto: - / -

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.