Hrvatski radio

Radio Osijek

"Po cijelom sam svijetu nosila "zlataru" na sebi i Šokadiju u srcu"

16.09.2022.

13:19

Autor: Radio Osijek/Amoreta Bajto

Vera Svoboda i "zlatara" donacija MSO

Vera Svoboda i "zlatara" donacija MSO

Foto: Grgur Marko Ivanković. MSO / -/-

"Zlataru", iznimno vrijednu tradicijsku narodnu nošnju iz Koritne, staru više od 150 godina, darovala je osječkom Muzeju Slavonije glazbena diva Vera Svoboda. Riječ je o opravi koju je glazbenica dobila na dar na prvim Đakovačkim vezovima, a u njoj je, kako kaže, "obišla svijet". 

"Zlatara” iz Koritne, načinjena prije 150 godina jedinstvena je i iznimno vrijedna", kaže nam kustosica Etnografskog odjela Muzeja Slavonije Tinde Šipoš - Živić, te pojašnjava da Muzej u svojojzbirci ima puno izložaka iz tradicijske narodne baštine no da je svaki eksponat poseban i velike vrijednosti.

U povijest ove "zlatare" utkana je i priča Vere Svobode. Naime, na prve Đakovačke vezove; sada su, podsjetimo, održani 56-ti; stigao je Josip Broz Tito kao počasni gost. Za suprugu Jovanku domaćini su pripremili ovu zlataru kao dar, no, kako ona nije došla, nošnju je dobila Vera Svoboda. "Na moju veliku sreću", kaže umjetnica, "organizatori su nošnju odlučili pokloniti meni, pa sam u njoj nastupila na priredbi, ali i proputovala cijeli svijet, Nosila sam zlataru na sebi i svoju Šokadiju u srcu".

Jedna od naših najpoznatijih pjevačica narodne i starogradske glazbe, dobitnica Porina za životno djelo nastavila je tako suradnju s najvećom hrvatskom "općom" muzejskom ustanovom i obogatila etnografski odjel jedinstvenim blagom.

Donacija Vere Svobode MSO

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.