Hrvatski radio

Radio Osijek

Počast Petrovčanima

01.10.2014.

13:48

Autor: Petar Barić/ Monika Kralj

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U znak sjećanja na žrtve ekshumirane iz dviju masovnih grobnica u Petrovcima, mjestu Vukovarsko-srijemske županije, otkriveno je spomen-obilježje.

Mjesto je to iz kojega su prije 23 godine protjerani Hrvati te  Rusini i Ukrajinci koji čine većinu stanovništva. U listopadu 1991. godine mjesto je okupirano, odmah je od 1200 protjerano 400 mještana  te su otvoreni  logori kroz koje je prošlo oko 500 zatočenika iz Petrovaca i drugih mjesta oko Vukovara . 19 mještana je ubijeno, većinom civila. 

Često se ističe da su upravo Rusini i Ukrajinci među prvim pripadnicima manjina stali uz Hrvate u obrani, posebno obrani grada Vukovara.  Dok je god to bilo moguće, hranom su opskrbljivali vukovarsku bolnicu. Počast hrabrim Petrovčanima odao je i ministar branitelja Predrag Matić.

Ovaj crni obelisk podsjeća na svu apsurdnost, tragediju i silinu agresije koja se dogodila u Hrvatskoj '90-tih godina- rekao je ministar Matić i potvrdio da se još traga za 1623 osobe nestale u Domovinskom ratu.  

Uz spomen obilježje, vijence su položila i upalila svijeće izaslanstva Petrovaca, udruge branitelja , općine Bogdanovci te grada Vukovara.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.