Hrvatski radio

Radio Osijek

Počelo suđenje za skidanje dvojezičnih ploča

24.10.2014.

13:24

Autor: Radio Osijek

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U Vukovaru je na Općinskome sudu počelo suđenje skupini koja je 2. rujna prošle godine skinula ili razbijala dvojezične ploče postavljene na državne institucije, a prilikom naguravanja ozlijeđena su četiri policajaca.

Državno ih odvjetništvo tereti za kaznena djela protiv javnog reda prisilom prema službenoj osobi, izazivanje nereda te uništavanje i oštećenje tuđe stvari i za optuženike traži od jedne do dvije godine zatvora.


Igor Smolčić, Ivica Staničić, Zvonimir Kološnjaj i Enver Arnautović su nakon čitanja optužnice izjavili kako se ne osjećaju krivima za djela koja im se stavljaju na teret. Suđenje se nastavlja 3. prosinca.

„Neka djela koja smo počinili ne smatramo da su to djela“, izjavio je jedan od optuženih Enver Arnautović, dopredsjednik Udruge maloljetnih dragovoljaca Domovinskoga rata koji od prvoga dana ne krije da je čekićem razbio ploču na Poreznoj upravi. „Opet ponavljam, 1991. godine ova je zgrada kompletno gorjela, ovdje su ljudi živi gorjeli, ovo je stratište isto kao Ovčara. Te table ne pripadaju ovdje. Sam Milanović, kvazi premijer ove države, rekao je da su to loše zakoni ali da ih on mora provoditi“, izjavio je novinarima Arnautović. Poručio je kako je riječ o "montiranom političkom procesu" te da se, bez obzira kakva bila presuda, na nju neće žaliti.

Početkom rujna prošle godine dvjestotinjak prosvjednika okupljenih oko Stožera za obranu hrvatskoga Vukovara usprotivilo se postavljanju dvojezičnih ploča na državne institucije u Vukovaru. Svih pet ploča s latiničnim i ćiriličnim natpisom silom je uklonjeno sa zgrada Porezne uprave, Policijske postaje te Ureda državne uprave. U naguravanju građana i policije, koja je živim zidom pokušala sačuvati tada tek postavljene ploče, lakše su ozlijeđena četvorica policajaca. Nakon tog događaja ploče s dvojezičnim natpisima nekoliko puta su se postavljale i skidale, a Stožer je u međuvremenu prikupio pola milijuna potpise za raspisivanje referenduma na kojem bi se građani izjasnili žele li da se Ustavnim zakonom o pravima nacionalnih manjina propiše da pravo na ravnopravnu službenu uporabu svog jezika i pisma manjine ostvaruju u sredinama u kojima čine više od polovice, umjesto sadašnje trećine ukupnog stanovništva.

Ustavni je sud u kolovozu referendumsko pitanje ocijenio neustavnim i nedopuštenim. Gradskom je vijeću Vukovara Ustavni sud naložio da u roku od godine dana propiše i uredi koje manjine i u kojim dijelovima grada imaju službeno pravo na upotrebu svojeg jezika i pisma. Istodobno, obvezao je i Vladu da u istom razdoblju u parlamentarnu proceduru uputi izmjene i dopune Zakona o službenoj uporabi jezika i pisma nacionalnih manjina u kojima će urediti prikladan pravni mehanizam za slučajeve kad predstavnička tijela jedinica lokalne samouprave ne provode obveze iz tog zakona, odnosno opstruiraju njegovu provedbu.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.