Hrvatski radio

Radio Osijek

Počelo uništavanje ambrozije u Gunji

18.08.2014.

09:24

Autor: Amoreta Bajto/ Samir Klasiček

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Na oko 1 800 hektara u svibnju poplavljenoga poljoprivrednog područja u općini Gunja, počelo je uništavanje ambrozije strojevima, a poljoprivredne površine potrebno je očistiti i od korova kako bi ih se pripremilo za skoru jesensku sjetvu. Radi se sa devet strojeva, takozvanih samohodnih tampova, jer su tri u kvaru.

Načelnik općine Gunja Hrvoje Lucić izvijestio je da se većina vlasnika, koji su dosad potpisali izjavu o obnovi, odlučila za isplatu novca. Dodao je i kako očekuje pozitivan odgovor Crvenoga križa na prigovor općinske vlasti zbog neisplate novčane pomoći Gunjanima koji imaju kuće u selu, ali žive u inozemstvu.


U idućih osam do deset dana potrebno hitno uništiti ambroziju. Osim što zahvaljujući snažnim korijenima osiromašuje tlo, pelud te biljke jedan je od najjačih poznatih alergena koji stanovnicima na istoku Hrvatske zadaje velike zdravstvene teškoće, upozorio je danas predsjednik Hrvatske poljoprivredne komore Mate Brlošić. Podsjeća kako je uklanjanje ambrozije mehaničkim putem najskuplje, pa poziva velike poljoprivredne proizvođače koji imaju velike prskalice da se ih daju na raspolaganje kako bi se te površine što prije tretirale herbicidima. Brlošić smatra da je to trenutno najprihvatljivija opcija da se taj korov uništi.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.