Hrvatski radio

Radio Osijek

Počinje isplata milijardu kuna poljoprivrednicima

18.01.2014.

02:11

Autor: Radio Osijek/HRT

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju u idućih će 15-ak dana započeti s isplatom izravnih plaćanja poljoprivrednicima, koja se prvi put dijelom isplaćuje i iz proračuna EU-a, a riječ je o prvom dijelu isplate u iznosu od milijardu kuna, izvijestili su iz Ministarstva poljoprivrede.

Sukladno proračunu za 2014. za poljoprivredne je potpore predviđeno oko 500 milijuna kuna više nego prošle godine, pa je tako za izravna plaćanja poljoprivrednicima namijenjeno 2,4 milijarde kuna, od čega 722 milijuna kuna iz EU proračuna, a 1,7 milijardi kuna iz državnog proračuna, podsjećaju iz Ministarstva poljoprivrede. 
Prema EU zakonodavstvu isplata izravnih plaćanja poljoprivrednicima obavlja se samo dva puta godišnje, a Ministarstvo u dinamici isplate najavljuje da će prvi dio biti isplaćen u siječnju/veljači, dok će drugi dio biti isplaćen do kraja lipnja ove godine.  
Tako prvi dio isplate za 2014. u iznosu od 1,03 milijarde kuna (42 posto isplate za ovu godinu) kreće u idućih 15-tak dana, a Agencija će ga isplatiti na žiro- račune 99.244 poljoprivrednika. Drugi dio isplate, oko 1,42 milijardi kuna (što je 58 posto isplate za ovu godinu), Agencija će obaviti u zakonski propisanom roku, odnosno najkasnije do kraja lipnja ove godine, navode iz Ministarstva.  
Ulaskom u EU vrijedi posve drukčiji sustav potpora, a zahtjeve za isplatu poljoprivrednici popunjavaju elektronski, jedanput godišnje, navode iz Ministarstva.  
Isplata izravnih plaćanja u 2014. sastoji se od četiri potpore koje se određuju individualno, ovisno o resursima, za svakog poljoprivrednika. Riječ je o - regionalnom plaćanju, premiji za krave dojilje, ovce i koze, državnoj pomoći za osjetljive sektore te IAKS mjerama ruralnog razvoja. 
Iz Ministarstva u vezi s pojedinačnim isplatama objašnjavaju da će poljoprivrednik koji nema ništa osim oranice ove godine dobiti oko 1.600 kuna po regionalnom pravu. Pored tog osnovnog prava, poljoprivrednik također ostvaruje dodatnu potporu ako je u sustavu ekološke ili integrirane proizvodnje, ili ako mu se gospodarstvo nalazi u području težim uvjetima gospodarenja (npr. na otocima ili brdsko-planinskim područjima). Isto tako, posebno plaćanje se ostvaruje za očuvanje izvornih pasmina domaćih životinja i kultivara poljoprivrednog bilja, objašnjavaju iz Ministarstva.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.