Hrvatski radio

Radio Osijek

Počinje rušenje oštećenih kuća

08.07.2014.

20:05

Autor: Radio Osijek

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Uklanjanjem kuće u Ulici Miroslava Krleže u Gunji počinju građevinski radovi u sklopu Vladinog programa obnove poplavom stradalih područja. Tim povodom će, uz resornu ministricu Anku Mrak Taritaš u Gunju, Rajevo Selo i Drenovce doći i premijer Zoran Milanović. U poplavama je oštećeno oko dvije i pol tisuće objekata. Na popisu oštećenih i na neki način opasnih za život u županjskoj je Posavini 666 zgrada, no do temelja će se srušiti oko 150.

Ostale će se kuće rekonstruirati i pokušati obnoviti, najavila je prošloga tjedna ministrica graditeljstva i prostornog uređenja Anka Mrak Taritaš. Dodala je kako je obnova objekata na tom području već započela te da su napravljeni potrebni pripremni radovi. Obnova kuća oštećenih u poplavi u županjskoj Posavini financirat će se novcem od legalizacije. "Na računu je oko 200 milijuna kuna. No, ako to ne bude dovoljno, možda ćemo morati odustati od nekih drugih projekta", izjavila je ministrica.
Prema programu obnove koji je Vlada prihvatila nakon što je na snagu stupio Zakon o obnovi na poplavljenom području, kuće koje se prema procjeni građevinske inspekcije budu rušile gradit će se tako da se za jednu do dvije osobe ostvaruje pravo na 55 metara četvornih stambenog prostora, za tri do četiri osobe 70, a za pet i više osoba 85 metara četvornih.
Za kuće prve i druge kategorije vlasnici mogu odlučiti da ih, umjesto države, sami obnove uz isplatu novca. Za prvu kategoriju oštećenja isplaćuje se odšteta od 40.000 kuna, a za drugu kategoriju 70.000 kuna, i to dvokratno. Pritom će im, navodi Mrak Taritaš, odmah biti isplaćeno pola novca, a pola kada radovi budu obavljeni i kada službe Ministarstva utvrde da su napravljeni. Oni, pak, koji ne žele ili ne mogu sami obnavljati objekte, ući će u program sanacije zajedno s onim objektima koji imaju oštećenja konstrukcije.
Ono što je posebice važno jest da prema novom Zakonu građani koji su pogođeni poplavom na obnovu svojih domova za potrebnu dokumentaciju neće potrošiti ni jednu kunu. Zakon predviđa da se obnavljaju oni objekti za koje vlasnici imaju dokazivo vlasništvo ili imaju prijavljeno prebivalište ili boravište na određenoj adresi. Kako je objasnio pomoćnik ministrice Željko Uhlir, slijedi identifikacija svih korisnika obnove, vlasnika sa svojim prebivalištima, pozivanje tih ljudi da dođu potpisati izjave za obnovu u nazočnosti javnog bilježnika i - kada to učine - ministrica će donijeti odluku za svaku kuću koja ide u obnovu.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.