Hrvatski radio

Radio Osijek

Podunavski Hrvati na godišnjem skupu u Gajiću

03.06.2023.

15:19

Autor: Radio Osijek/HINA/AB

Podunavski Hrvati u Gajiću

Podunavski Hrvati u Gajiću

Foto: press OBŽ / -/-

Sporazum o suradnji Osječko-baranjske županije s hrvatskom zajednicom u Mađarskoj, potpisali su  u baranjskom mjestu Gajiću, osječko-baranjski župan Ivan Anušić i predsjednik Hrvatske državne samouprave u Mađarskoj Ivan Gugan.

Nakon potpisivanja Anušić je izjavio da taj Sporazum treba ojačati i formalno uokviriti dosadašnju suradnju s hrvatskom zajednicom u Mađarskoj, koja je iznimno dobra.

Ističe kako Županija ima komunikaciju s hrvatskom zajednicom u Srbiji, BiH, Crnoj Gori, Njemačkoj i Sjedinjenim Američkim Državama, ali s hrvatskom zajednicom u Mađarskoj ima poseban odnos, koji je sada otišao na višu razinu.

"Nadamo se novim zajedničkim projektima i inicijativama te još kvalitetnoj suradnji", dodao je.

Hrvatska zajednica u Mađarskoj jako dobro surađuje s institucijama u Hrvatskoj

Predsjednik Hrvatske državne samouprave u Mađarskoj Ivan Gugan rekao je da kako hrvatska zajednica u Mađarskoj jako dobro surađuje s raznim institucijama u Hrvatskoj, a ovo je još jedna razina koja im itekako može pomoći u očuvanju hrvatskog jezika i kulture u Mađarskoj.

Vjerujem da sporazum može biti od obostrane koristi, za građane Osječko-baranjske županije ih i hrvatsku zajednicu u Mađarskoj, jer, uz ostalo, predviđa suradnju na područjima obrazovanja i gospodarstva, rekao je Gugan.

Hrvatski veleposlanik u Mađarskoj Mladen Andrlić istaknuo je kako je ovo još jedan institucionalni okvir djelotvorniju suradnju te potporu projektima i programima hrvatske zajednice u Mađarskoj, ali i onim projektima koji su zanimljivi i za Osječko-baranjsku županiju.

Vjerujem da će ovo potaknuti brojne oblike suradnje, ne samo između općina i gradova, koja već postoji, rekao je Andrlić.


Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.