Hrvatski radio

Radio Osijek

Podvožnjak rješava prometnu gužvu u Brodu

31.07.2014.

17:49

Autor: Radio Osijek/Hina

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U Slavonskom su Brodu danas počeli radovi na izgradnji cestovnog podvožnjaka, vrijednog 60 milijuna kuna, kojim će se ukloniti gužve na željezničko-cestovnom prijelazu na istočnom ulazu u grad.

Radove izvodi Osijek Koteks i podvožnjak bi trebao biti dovršen u veljači 2016. godine, rekao je član uprave Hrvatskih cesta Nenad Maljković. Riječ je o željezničko-cestovnom prijelazu na pruzi Zagreb-Vinkovci, dijelu X. paneuropskog željezničkog koridora, koji Slavonski Brod dijeli na dva dijela. Zapadni i centralni prilaz centru grada podvožnjacima su spojeni tijekom sedamdesetih i osamdesetih godina, a istočni ulaz u grad postao je usko grlo. Njime dnevno prometuje oko 15.000 vozila, a zbog sve veće frekvencije vlakova brklja se dnevno spušta i do 45 puta. Prema standardima Europske unije podvožnjaci ili nadvožnjaci trebali bi se graditi na svim prijelazima preko pruge na kojima je dnevna frekvencija veća od 10.000 vozila.

"Prioritet Hrvatskih cesta i drugih poduzeća u vlasništvu države sigurno više nisu projekti koji su doveli do velikog duga državnih poduzeća i cijele države. Prioritet su projekti kao ovaj u Slavonskom Brodu, koji riješava problem sigurnosti, zagušenosti i protočnosti", rekao je tom prigodom ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Siniša Hajdaš Dončić. Dodao je kako se Hrvatske ceste usmjerevaju na projekte koji će se sufinancirati sredstvima Europske unije, kao što su most Čiovo, zaobilaznice Splita i Vodica. Najavio je kako će Hrvatske ceste ove godine u Slavoniji pokrenuti investicije u vrijednosti oko 500 milijuna kuna - petina od toga investicije su u Brodsko-posavskoj županiji.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.