Hrvatski radio

Radio Osijek

Poginuo vozač šlepera kod Čepina

02.07.2014.

13:16

Autor: Radio Osijek/24 sata

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U izlijetanju šlepera natovarenog šećerom novosadskih registarskih oznaka na 43. kilometru autoceste A3 poginuo je vozač.


Više od sat vremena trebalo je osječkim vatrogascima da iz potpuno smrskanog kamiona novosadskih registracijskih oznaka izvuku tijelo poginulog vozača (30). Policija još utvrđuje razloge koji su doveli do izlijetanja s autoceste i prevrtanja kamiona natovarenog šećerom iz osječke Šećerane. Prema tragovima na autocesti zasad se samo pretpostavlja da je vozač, nakon što je desnim kotačima zakačio travnatu površinu, pokušao naglim skretanjem vratiti vozilo u prometni trak, no – nije uspio.
- Podloga je mekana i naši alati za podizanje teških tereta bili su gotovo neupotrebljivi. Trebali smo upotrijebiti svu silu tehnike da bi u konačnici uspjeli podići potpuno smrskanu kabinu i iz nje izvući tijelo. Koliko je kamion bio u lošem stanju neka vam ilustrira podatak da mi niti nakon izvlačenja vozača nismo odmah mogli znati je li netko još bio s njim u kabini, ispričao nam je zapovjednik osječkih vatrogasaca Boris Banjan.Kamion je izletio na 43. kilometru autoceste Slavonika nedaleko izlaza Čepin, a kretao se iz Osijeka u smjeru Đakova. Prometna nesreća je bila oko podneva.

Koliko je komplicirano bilo izvlačenje tijela vozača dostatno ukazuje podatak da je u akciji sudjelovalo više od deset vatrogasaca pristiglih u tri navalna vozila, odnosno cijela dežurna smjena osječke profesionalne vatrogasne postrojbe, a da su u stanje pripravnosti bila dignuta dobrovoljna vatrogasna društva iz okolnih sela.

Osim komplicirane akcije spašavanja, vatrogasci su bili i u borbi s vremenom, jer cijelo vrijeme akcije pored njih, s obje strane kamiona, iz tankova je curilo gorivo i prijetilo zapaljenjem.

- Svaka prometna nesreća koja za posljedicu ima poginule ljude je tragedija, no ne sjećam se da je neka bila ovako tehnički zahtjevna za spašavanje, ustvrdio je Boris Banjan..

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.