Hrvatski radio

Radio Osijek

Uhićen načelnik općine Čeminac Zlatko Pinjuh i još nekoliko osoba

21.04.2022.

14:21

Autor: Hina/Radio Osijek/TM

Policija pretražuje Pinjuhov ured i kuću

Policija pretražuje Pinjuhov ured i kuću

Foto: Vlatko Franjin / Radio Osijek

Pokrenuto je novo kriminalističko istraživanje protiv načelnika baranjske općine Čeminac Zlatka Pinjuha i još nekoliko osoba, a u tijeku je pretraga njegove kuće u Grabovcu. Uskok je potvrdio njihovo uhićenje.

Pinjuhov odvjetnik Hrvoje Grubeša izjavio je kako je ujutro dobio poziv od policijskog nacionalnog Uskoka da se u kući njegova klijenta provodi pretraga te da je, prema trenutnim saznanjima, istragom obuhvaćeno više osumnjičenih osoba, a o pojedinostima će više znati tijekom dana ili sutra.

Tužiteljstvo je, ne navodeći identitete, priopćilo da su u tijeku uhićenja više osoba i provođenje hitnih dokaznih radnji koja su rezultat kriminalističkog istraživanja koje se provodi u suradnji s Pnuskokom. Uskok je dodao kako se uhićenja i pretrage kuća osumnjičenika provode na području Osječko-baranjske županije, a koja se odnose na više osoba za koje se sumnja da su počinile koruptivna kaznena djela te kaznena djela protiv pravosuđa.

Nakon ispitivanja osumnjičenika Uskok će donijeti odluku o daljnjem postupanju u predmetnom slučaju o čemu će pravodobno obavijestiti javnost, stoji u priopćenju tužiteljstva.

Uskok je u siječnju prošle godine pred osječkim Županijskim sudom podigao optužnicu protiv Pinjuha te njegovih sinova Marka i Ivana, koje tereti da su na teret općinskog proračuna kupili stanove.


Optužnica je tada podignuta i protiv predsjednika Općinskog vijeća Marija Kralja, djelatnika općine Josipa Crnčana i direktora lokalne komunalne tvrtke Marka Drmića.Uskok je u siječnju prošle godine pred osječkim Županijskim sudom podigao optužnicu protiv Pinjuha te njegovih sinova Marka i Ivana, koje tereti da su na teret općinskog proračuna kupili stanove.

Optužnica je tada podignuta i protiv predsjednika Općinskog vijeća Marija Kralja, djelatnika općine Josipa Crnčana i direktora lokalne komunalne tvrtke Marka Drmića.

Iz Uskoka su naveli da su Zlatko Pinjuh i njegovi sinovi tijekom 2017., nakon što je Općinsko vijeće donijelo odluku o subvencioniranju stambenih kredita za mještane općine, "poduzeli više radnji" kako bi s općinom sklopili ugovore o subvencioniranju stambenih kredita, iako za to nije bilo zakonske osnove.

Pinjuh je zatim, dodali su, u ime općine sklopio sa sinovima ugovor o subvencioniranju kredita u iznosima od po 1000 kuna mjesečno na rok od deset godina za stanove u Osijeku.

Tužiteljstvo ga tereti i da je tijekom 2018. sa sinom Ivanom sklopio dodatak ugovoru o sufinanciranju stambenog kredita, kojim je obvezao općinu da mu mjesečno uplaćuje iznose u visini 50 posto mjesečne rate kredita do 1. listopada 2032. Odobrenim subvencijama, navode, njegovom sinu Marku do sada je isplaćeno najmanje 66.706 kuna, a Ivanu najmanje 58.044 kuna.

Navode i da je Zlatko Pinjuh, nakon što je Općinsko vijeće donijelo izmjenu te odluke kojom je određeno da korisnici subvencije moraju prebivati na području općine, na traženje Crnčana i Drmića s njima dogovorio da prijave prebivalište na njegovoj adresi, iako do tada nisu prebivali na području općine, niti su to namjeravali.

Uskok okrivljene sumnjiči da su općinu Čeminac oštetili za više od 231 tisuću kuna.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.