Hrvatski radio

Radio Osijek

Pola stoljeća znanstvenog rada A. Wertheimer Baletić

26.09.2014.

14:25

Autor: Radio Osijek/Hina

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Predstavljanjem zbornika radova 'Demografija u Hrvatskoj' u Vukovaru je obilježeno 50 godina znanstvenoga rada ugledne hrvatske demografkinje, akademkinje Alice Wertheimer Baletić.

Zbornik posvećen jubileju akademkinje Wertheimer Baletić objavio je Ekonomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, a predstavili su ga ravnatelj Instituta Ivo Pilar prof. dr. Vlado Šakić, urednik zbornika prof. dr. Anđelko Akrap te voditelj vukovarskog Područnog centra Instituta Ivo Pilar prof. dr. Dražen Živić.
„Vukovar je na određeni način bio motivacija za njezino bavljenje demografijom, a i njen prvi znanstveni rad, objavljen 1964., bio je posvećen stanovništvu tadašnje Općine Vukovar“, istaknula je tom prigodom Alica Wertheimer Baletić. Tijekom svog dugogodišnjega znanstvenoga rada stvorila osebujan teorijski pristup i znanstveni obrazac koji je bio uzor mnogim demografima u istraživanjima složenih tema. Svojim je znanstvenim radom pokazala izuzetan značaj demografskoga pitanja za razvoj hrvatskog društva i upozorila da se bez razumijevanja demografskoga problema ne mogu odrediti ni pravci gospodarskoga razvoja društva, istaknuto je na predstavljanju.
Akademkinja Alica Wertheimer-Baletić rođena je 1937. u Vukovaru. Bila je profesorica zagrebačkog Ekonomskog fakulteta i pročelnica Katedre za demografiju. Također bila je i predstojnica Demografskog odjela Instituta za društvena istraživanja zagrebačkog Sveučilišta te jedan od direktora međunarodnog poslijediplomskog studija Demographic Trends and Population Policies na Interuniverzitetskom centru Sveučilišta u Zagrebu u Dubrovniku. Uz ostalo bila je i predsjednica Znanstvene sekcije za demografiju pri Savezu statističkih društava Jugoslavije.
Napisala je 19 knjiga i monografija, više od 170 članaka, studija, priloga u zbornicima, referata kao i brojne stručne radove. Za znanstveni rad primila je brojne nagrade.
Za redovitog člana Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti izabrana je 1992. godine. Od 1995. do 2000. bila je tajnica Razreda za društvene znanosti, od 2001. do 2003. članica Predsjedništva, a od 2004. do 2010. godine bila je potpredsjednica HAZU, kao prva žena na toj dužnosti. Od 1998. do 2002. akademkinja Alica Wertheimer Baletić bila je, kao stručnjakinja za demografiju, predstavnica Hrvatske pri UN-ovoj Komisiji za stanovništvo i razvoj kojoj je od 2000. bila i potpredsjednica, naveo je Marijan Lipovac iz Ureda za odnose s javnošću i medije HAZU-a.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.