Hrvatski radio

Radio Osijek

Poljoprivrednicima s poplavljenih područja 9,3 milijuna kuna

02.10.2014.

14:24

Autor: Amoreta Bajto

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju isplatila je 9,3 milijuna kuna za naknadu štete poljoprivrednicima s poplavljenih područja Vukovarsko-srijemske, Sisačko-moslavačke i Požeško-slavonske županije, izvijestili su danas iz Agencije.

Temeljem podataka Hrvatskih voda o poljoprivrednim površinama zahvaćenim svibanjskom poplavom, Agencija je usporedila podatke sa satelitskim snimkama ARKOD parcela te 'spojila' s poljoprivrednim kulturama koje su poljoprivrednici prijavili u godišnjem zahtjevu za izravnu potporu ove godine, kao i cijenom repromaterijala pojedinačnih kultura. Nakon provedene analize utvrđeno je da će se naknada štete odnositi na ukupno 3.577 hektara poljoprivrednih površina u tri navedene županije koje obrađuje ukupno 598 poljoprivrednih gospodarstava, a kojima je Agencija isplatila ukupno 9,3 milijuna kuna.

Po podacima Agencije, u devet naselja u Vukovarsko-srijemskoj županiji za poplavljene poljoprivredne površine od 3.315 hektara, koje obrađuje ukupno 489 poljoprivrednih gospodarstava, isplaćena je naknada od ukupno 8,6 milijuna kuna. Odšteta u iznosu od 591,4 tisuće kuna isplaćena je za 101 poljoprivredno gospodarstvo u dva naselja Požeško-slavonske županije, u kojima su bila poplavljena 204 hektara poljoprivrednih površina. Ukupno pak osam poljoprivrednih gospodarstva s nešto više od 37 hektara poplavljenih površina u tri naselja u Sisačko-moslavačkoj županiji dobilo je naknadu u iznosu od oko 99 tisuća kuna.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.