Hrvatski radio

Radio Osijek

Poljski konzul posjetio Osijek

24.03.2014.

16:19

Autor: Tatjana Mautner

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

O projektima, ali i problemima nacionalnih manjina na području Osječko-baranjske županije i Grada Osijeka razgovaralo se danas u Gradskoj upravi tijekom posjeta prvog savjetnika i konzula Republike Poljske u RH Janusza Lecha Tatere i saborskih zastupnika Domagoja Hajdukovića i Veljka Kajtazija.

Kao predstavnik austrijske, bugarske, njemačke, poljske, romske, rumunjske, rusinske, ruske, ukrajinske, turske, vlaške i židovske nacionalne manjine u Hrvatskom saboru, Kajtazi se posebno osvrnuo na aktivnosti vezane uz romsko i poljsko stanovništvo na ovim područjima. Istaknuo je zadovoljstvo nekim od ostvarenih projekata na području Osječko-baranjske županije, ali i nezadovoljstvo činjenicom kako su Romi na području grada Osijeka nedovoljno organizirani. Kako je istaknuo, u drugim, manjim mjestima imaju svog predstavnika, čak i Vijeće romske nacionalne manjine, Romi u Osijeku nisu realizirali to svoje pravo i mogućnost.
Tatera je uglavnom govorio o privlačnosti Hrvatske kao turističkog odredišta. Poljaci joj se uvijek rado vraćaju istražujući sve njene ljepote, rekao je poljski konzul. Uz to, istaknuo je potporu radu relativno mladoj udruzi Poljaka u gradu Osijeku, Poljskoj udruzi Wisla, koja je osječkog gradonačelnika Ivana Vrkića upoznala s problemom nedostatka prostora za svoj rad i provođenje planiranih aktivnosti, izvijestila je na svojoj mrežnoj stranici Osijek.hr gradska uprava.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.