Hrvatski radio

Radio Osijek

Ponovno odgođeno suđenje u "slučaju Mamić"

23.03.2021.

11:31

Autor: Amoreta Bajto

fotografija Amoreta Bajto

fotografija Amoreta Bajto

Foto: - / -

Na Županijskom sudu u Osijeku odgođeno je suđenje braći Mamić i suradnicima za izvlačenje 144 milijuna kuna iz NK Dinama, jer je jednom od optuženika određena mjera samoizolacije. Obrana Damira Vrbanovića podnijela je Visokom kaznenom sudu prijedlog da se suđenje nastavi izvan Osijeka.

Na raspravu su došli svi optuženici osim Igora Krote koji je sucu javio da je u ljekarni saznao da mu je određena samoizolacija, testirao se i zbog toga nije mogao doći na suđenje. Kako svi optuženici moraju biti prisutni da bi se rasprava mogla održati, sudac je odgodio raspravu. Sudu je priložio liječničku potvrdu o samoizolaciji.

Obrana Damira Vrbanovića je obavijestila Sudsko vijeće da je podnijela Visokom kaznenom sudu RH prijedlog za prenošenje mjesne nadležnosti. Zbog aktualnih događanja, predloženih mjera protiv sudaca osječkog Županijskog suda, istupa prvooptuženog Zdravka Mamića – branitelj optuženog Damira Vrbanovića, odvjetnik Janjko Grlić traži da se suđenje premjesti na neki drugi za to nadležni sud.

"S obzirom na nedavna događaja na Županijskom sudu u Osijeku i razloge zbog kojih je predsjednik toga suda odlučio pokrenuti disciplinski postupak za svoje suce pred Državnim sudbenim vijećem s tako rigoroznom sankcijom, a na temelju fotografija suca s optuženikom Zdravkom Mamićem, mi smatramo da su razlozi te predsjednikove odluke puno dublji. U mojoj tridesetogodišnjoj odvjetničkoj praksi još nisam vidio da je ikada pokrenut bilo kakav stegovni postupak protiv sudaca zbog fotografija", kaže odvjetnik Grlić te dodaje: " Držimo da se iza te čelične zavjese pravosuđa skriva nešto puno dublje o čemu za sada pravosudni sustav, pa i USKOK, još ne žele ništa obznaniti svima nama koje to jako zanima. Kao što je predsjednik Vrhovnog suda svojevremeno prihvatio, po meni na nezakonit način, zahtjev za prenošenje delegacije mjesne nadležnosti u Osijek, nadamo se da ćemo na taj način dobiti jednaka prava. Smatramo da nema nikakvih zakonskih razloga da se ova rasprava i dalje održava pred ovim sudom jer, ruku na srce, svi su ti današnji suci koje Mamić proziva radili sa sucima koji su u Vijeću"

Grlić je istaknuo i kako ne može od tih sudaca očekivati da nepristrano i neovisno vode postupak koji je "opterećen stigmom odnosa njegovih kolega" sa Zdravkom Mamićem te da  Damir Vrbanović u tom kontekstu ne želi imati suđenje koje bi imalo bilo kakve natruhe sumnje na ovisnost i pristranost sudaca ovog suda koji su vezani za Zdravka Mamića. Dodao je kako u prijedlogu Visokom kaznenom sudu nisu sugerirali koji bi to sud trebao biti nadležan za ovaj postupak. 

"O prijedlogu ne odlučuje Vrhovni sud, nego od 1. siječnja, Visoki kazneni sud Republike Hrvatske", pojašnjava branitelj Grlić, a na novinarsko pitanje hoće li se dogovorene rasprave na osječkom sudu nastaviti održavati i ako Visoki kazneni sud ne donese odluku o prijenosu nadležnosti, Grlić kaže, navodimo,  "kako su svi imali priliku vidjeti da je na osječkom sudu sve moguće".

"Sudovi nemaju nikakve rokove i svi rokovi po kojima bi sudovi trebali postupati su isključivo instruktivne naravi i teško je reći kada bi Visoki kazneni sud mogao donijeti tu odluku. U svakom slučaju iluzorno je daljnje vođenje rasprava a biti svjestan toga da Visoki sud može tu raspravu premjestiti na drugi nadležan sud, samim time rasprave počinju iznova", zaključio je odvjetnik Janjko Grlić.

Suđenje se nastavlja 15. travnja.

 

Osijek Slučaj Mamić2

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.