Hrvatski radio

Radio Osijek

Ponovno u školske klupe!

07.09.2014.

18:29

Autor: Amoreta Bajto/ Stjepan Filipović

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Za pola milijuna učenika u Hrvatskoj, 37 tisuća u Osječko - baranjskoj županiji počela je nova školska godina. Od 23 tisuće osnovaca, gotovo 3 tisuće u školu su krenuli prvi puta. Za sve školarce na središnjem osječkom trgu tradicionalne akcije „Poštujte naše znakove“ i "Sigurno do cilja".

Počela je nastava u novoj školskoj godini. U Hrvatskoj je u školske klupe sjeslo gotovo pola milijuna učenika. Od toga 330 tisuća osnovaca od kojih je više od 40 tisuća učenika prvih razreda. Novu školsku godinu započelo je i više od 37 tisuća učenika u Osječko - baranjskoj županiji. Od 23 tisuće osnovaca, gotovo 3 tisuće krenulo je prvi put u školu. U 30 srednjih škola u Županiji krenulo je i 14 tisuća srednjoškolaca. Nastava je danas počela i u školama u županjskoj Posavini koje su nakon katastrofalnih poplava obnovljene i spremne primile učenike.


Ovogodišnja kampanja zaštita školske djece „Poštujte naše znakove“ održana je na Starčevićevom trgu.

PROGRAM:

Tramvaj s gradonačelnikom, načelnikom policijske uprave i školskom djecom i učiteljima krenuo je s Trga Ante Starčevića, preko Kolodvora do Trga Ante Starčevića. Tijekom vožnje pomoćnik načelnika za preventivu u cestovnom prometu Ivica Vuko skrenuo je pozornost djeci na pravila i sugerirao poželjna ponašanja u prometu.
- Prilikom izlaska iz tramvaja djeci su podijeljeni promidžbeni materijali.

Aktivnost "Sigurnost do cilja" ima za cilj skretanje pozornosti vozača o tome da počinje školska godina i da je veći broj djece na prometnicama, a kod djece da trebaju biti pažljivi u prometu i kretati se maksimalno sigurno. Ovo je 14 akcija, koja je održana na Trgu Ante Starčevića. Program je bio edukativan i zabavan, a u isto vrijeme u program su bili uključeni Policijska uprava Osječko-baranjska županija, Auto-moto klub "Slavonac" i Centar tehničke kulture Osijek. U natjecanju su sudjelovali učenici osnovnih škola Antuna Mihanovića, Franje Krežme, Svete Ane i Vladimira Becića. Svako škola dala je po tri natjecatelja. Oni su se natjecali ekipno i pojedinačno u vožnji elektroautomobila na daljinsko upravljanje. Zadatak za natjecatelje je provesti stazu s preprekama, a da se prepreke ne poruše. U natjecanju prednost se daje sigurnom, a ne brzom dolasku do cilja. Za sve sudionike natjecanja predviđene su nagrade, a posebno za one najbolje u pojedinačnoj i ekipnoj konkurenciji. Organizator je Zajednica tehničke kulture Grada Osijeka, a suorganizatori u akciji su: Zajednica tehničke kulture Osječko-baranjske županije, Odjel prevencije PU Osječko-baranjske županije, Automodelarski klub Osijek i Auto-moto klub "Slavonac".

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.